Magyar Mozgókép Fesztivál ismét Balatonfüreden

Ebben az évben is megrendezik a Magyar Mozgókép Fesztivált, amelynek egyik helyszíne Balatonfüred lesz. A tavalyi sikeres szemlét folytatva idén június 7. és 10. között lesznek láthatók a legjobb hazai filmek. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közös rendezvényének vetítéseit Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban tartják meg, átadják a Magyar Mozgókép Díjakat is.

Négy napon át tart majd a hazai filmek ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál. Kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak a filmbarátok jelképes 500 forintos áron. Az idei Berlinalén tartott világpremier után itt lesz Fehér György 1989-ben készült Szürkület című alkotása digitálisan felújított változatának hazai premiere. Az esemény háziasszonya Seres Gerda újságíró, a fesztivál igazgatója pedig Csáky Attila – írták a város honlapján.

A legújabb magyar alkotásokkal, sztárokkal, felejthetetlen moziélményekkel, közönségtalálkozókkal várja a filmbarátokat a fesztivál amely a magyar film legnagyobb hazai seregszemléje. Balatonfüreden a mozi mellett ezúttal is a Tagore sétányon tartanak majd szabadtéri vetítéseket, és a városban adják át az életmű díjakat is.

A Magyar Mozgókép Fesztivál minden évben újravetíti a magyar filmművészet néhány ikonikus klasszikusát. Idén Fehér György Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének felhasználásával, 1989-ben készült Szürkület című alkotása lesz műsoron, melyben a Haumann Péter által megformált felügyelő egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz, egy kislányt felhasználva akarja csapdába csalni a tettest. A film restaurált változatának világpremierje februárban a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál volt, hazánkban itt először láthatja majd a közönség.

A nemzetközi trendekhez igazodva, egyben visszanyúlva a tradíciókhoz, idén öt fős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. Az előzsűri közel kétszáz nevezett alkotásból választotta ki a versenyfilmeket és a Mozgókép Díjak jelöltjeit. A zsűri elnöke Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, világhírű operatőr, rendező. A zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr.