Magánklinika nyitását tervezik fogyatékossággal élőknek Lengyeltótiban (Frissített: az országos szövetség közleménye )

Magánklinika nyitását tervezi fogyatékossággal élők ellátására a Vakok és Gyengénlátók Fejlesztő és Magánsegítő Szervezete (VGYFMSZ) legkésőbb jövő februárra Lengyeltótiban – mondta a szervezet elnöke hétfőn sajtótájékoztatón a Somogy vármegyei településen az MTI tudósítása szerint. FRISSÍTÉS: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének nincs köze a VGYFMSZ-hez – határolódott el a szövetség közleményben 31 szervezettel közösen a VGYFMSZ-től.

 

Mellár Renáta azt mondta: céljuk, hogy ingyenes szemészeti, fogászati, fül-orr gégészeti, szájsebészeti, nőgyógyászati, érsebészeti, belgyógyászati, gyermekorvosi és – egyebek mellett – pszichológiai ellátást biztosítsanak az ország bármely pontjáról érkező betegeknek.

A klinikának otthont adó, Lengyeltóti központjában álló, korábban a Pogányvölgyi Alapszolgáltatási Központ intézményeként működő 600 négyzetméteres épület felújításának 2 milliárd forintos költségét egy magyarországi vállalat viseli – közölte.

A VGYFMSZ elnöke hozzátette: az ingatlan megvásárlásához szükséges mintegy 170 millió és a felszerelés beszerzéséhez nélkülözhetetlen 150 millió forint előteremtéséhez adományokat várnak, ugyanebből kívánják fedezni a működtetési költségeket is a térítésmentes ellátáshoz.

Mellár Renáta szólt arról is, hogy új funkciót kap Lengyeltóti uszodája: júniustól adaptív sportprogramokat, terápiás foglalkozásokat szerveznek fejlődési rendellenességgel élő gyerekeknek és speciális ellátást igénylőknek, a messziről érkezők elszállásolásáról is gondoskodnak.

Emellett még a nyáron Fogyatékosügyi Befogadó és Tanácsadó Intézetet nyitnak Böhönyén, hogy segítsenek a fogyatékossággal élőknek beilleszkedési nehézségeik leküzdésében – jegyezte meg.

Mellár Renáta azt mondta, hogy a “hiánypótló kezdeményezésre azért van szükség, mert a fogyatékossággal élők helyzetüknél fogva az átlagosnál nehezebben tudják igénybe venni az egészségügyi ellátásokat, pedig gyakoribb ellátást igényelnek, ennek hiányában sok esetben romlik az állapotuk.

Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere örömét fejezte ki, hogy a korábban az alapszolgáltató által használt önkormányzati épület a jövőben is közhasznú célt szolgál. A VGYFMSZ átveszi az uszoda működtetését azzal, hogy a terápiás foglalkozások mellett a továbbiakban is biztosítja a gyerekek iskolai úszásoktatását – jegyezte meg a településvezető.

***

FRISSÍTÉS: A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségé leszögezte, hogy a Mellár Renáta elnök által vezetett Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezetét korábban már kizárta tagjai közül, a Vakok és Gyengénlátók Fejlesztő, Magánsegítő Szervezetével, melynek elnöke szintén Mellár Renáta, pedig nem áll és soha nem is állt kapcsolatban.

A Mellár Renáta által vezetett szervezet tevékenységétől az MVGYOSZ ezúton is elhatárolódik, amihez a fogyatékossággal élő magyar emberekért tevékenykedő következő 31 szervezet is csatlakozott – áll a közleményben.