Lóczy Lajos a világhírű geológus, a Balaton kutatója (likebalaton.hu)

Lóczy Lajos nemcsak a tó egyik legnagyobb kutatója volt, hanem szerelmese a szép tájnak, ahol – Csopakon – nyaralóval is rendelkezett – írja a likebalaton.hu.

„A Veszprémi-fennsík tetejéről aláereszkedő szőlővidéken, mint roppant lépcsőn, ülnek sorban a falvak: Almádi, Alsóőrs, Lovas, Paloznak, Csopak, Kövesd, Arács, Füred és Aszófő, s lent a mélyben gyönyörűségesen fekszik el hosszan a lágy-pasztellkék Balaton.

Tükre varázslatosan szikrázik a napsugárözönben, a déli part vibráló párákban vész el, jobbról Tihany kettős tornya lebeg sejtelmesen a fényekkel átitatott messziségben, lent balra pedig Csopak campaniléje jelzi a helyet, ahol majdnem harminc esztendőre tanyát vert a negyvenhárom éves Lóczy Lajos, hogy haláláig a környező bakonyi és balatoni táj létrejöttének, kialakulásának körülményeit kutassa, a szépséges tó jelenségeinek okait fürkéssze egy rendkívüli szervezőerővel összetoborzott tudósgárda segítségével” – írja az id. Lóczy Lajos (1849-1920), neves földrajztudósunk életét bemutató monográfia.

A korabeli dokumentumokat is bemutató cikk folytatása itt  olvasható.