Lilában pompázik a tihanyi levendulás

Ebben az évben nem kell júniusig várni azoknak, akik szeretnének elmerülni a levendula színében-illatában. A tihanyi félszigeten már nagyrészt virágba borultak a levendula-mezők. Aki haza is szeretne vinni belőle, június 14. után, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park levendulásában, a hagyományos „Szedd magad” akcióján ezt is megteheti – áll a szervezők közleményében.

 

Június 21-től ígérik az igazi élményt: huszadik születésnapját ünnepli a Levendula Hetek programsorozata, a szervezők tucatnyi programmal készülnek jelképesen elfújni a gyertyát a rendezvény jubileumi tortáján. Középpontban a idén a hagyományőrzés mellett az egészségmegőrzés, a well-being lesz.

Tíz napon át kapnak lehetőséget a levendulás lazulásra a Tihanyba látogatók. Egészségügyi szűrővizsgálatok, beszélgetések, koncertek mellett a helyi vállalkozók, éttermek levendulás kínálata is várja az érdeklődőket.

Mitől más Tihanyban a levendula? Mert a falu múltjának része. Itt van a hazai levendula termesztés és feldolgozás bölcsője, hiszen az első levendula töveket több mint 100 éve ültették el a félszigeten. Az itt élő emberek értik és ismerik a növényt, a feldolgozását, tudják, mi mindenre jó és mennyire hasznos. A helyben termesztett és lepárolt levendulából készült termékek, gasztronómiai kínálat, valamint a növény és Tihany közös történetét bemutató kiállítóterek, látványműhelyek pedig egész éven át elérhetők – áll a közleményben.