Levendulaszüret és Szedd magad Tihanyban – idén június 14-től

Idén június 14. és 2019. június 21.között látogathatók a tihanyi levendulaültetvények a községbe vezető 7117-es út mellett a Gödrösi elágazónál. ABalaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság  munkatársai várják azokat is, akik szeretnék a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett a szedés élményét is átélni és hazavinni vinni a saját kezűleg aratott tihanyi levendulát.

A levendula szedéséhez a helyszínen arató táskát kell vásárolni, a virágszedés csak ezt követően kezdődhet! Az arató táskák 1.500 Ft/db illetve 2.500 Ft/db áron vásárolhatók meg.
A táska díján kívül a levendula szedésének nincs egyéb díja. Előzetes regisztráció nem szükséges! Az ültetvényre a belépés, fotózás díjtalan – tájékoztatta a hirbalaton.hu
Virágszedésre a készlet erejéig van lehetőség, a szedésre kijelölt területen! A levendulás közelében a személygépkocsik számára ingyenes parkolási lehetőség áll rendelkezésre.

A  Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a levendulaszürettel és a Levendulafesztivállal kapcsolatosan, melyet alább közreadunk:

Parkolási lehetőségek autóbuszok számára:

– Fogas Csárdával (Tihany, Kossuth  L. u. 9.) szembeni parkolóban (fizetős)
– a 71-es főút és Tihany faluba vezető kereszteződésnél lévő parkoló – Apáti fogadókapu (GPS:46.921406, 17.857116) (ingyenes)
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kéri, hogy az érkezők kövessék a forgalmat és a parkolást irányítók utasításait.

Az ültetvény megközelítése tömegközlekedéssel:

A Tihanyba hajóval érkezőknek javasoljuk, hogy a hajóállomástól sétáljanak fel a faluba, majd a falu végétől a  kerékpárúton az ültetvényre. Akik vonattal érkeznek Balatonfüredre, onnan menetrendszerinti autóbusszal utazhatnak Tihanyba, ahol a településen belüli utolsó megálló (“Tihany, sportpálya” nevű megálló) a levendula ültetvényhez a legközelebbi, onnan a kerékpárúton javasolt kisétálni az ültetvényre.

Gumikerekű kisvonatok is közlekednek Tihanyban, megállnak a Tihany-révnél, a Hajóállomásnál és a település központjában, a Posta mellett. A Tihanyi Apátság alatt lévő posta megállótól 2 km-re található a levendula-ültetvény, kb. 25 perc alatt elérhető gyalogosan.

A részvétel feltételei:
1. Arató táska vásárlása, kisebb méretű (22×17,8×8 cm) díja: 1.500 Ft/db, a nagyobb méretű (22x28x11 cm) díja: 2.500 Ft/db. Egy személy csak egy aratótáskát vásárolhat, a napi készlet erejéig, 9.00 órától 19.00 óráig. A levendulát kizárólag az előzetesen megvásárolt arató táskába szedheti, más tárolóeszköz (zacskó, táska, zsák, doboz, stb.) használata nem megengedett.

 1. A levendulát mindenki saját felelősségére, saját kézi eszközzel szedheti (olló, metszőolló). Szükség esetén, korlátozott számban, metszőollót tudunk kölcsönözni a helyszínen. A növények védelme érdekében tilos a kézi, vagy nem megfelelő eszközzel végzett virágszedés. Természetvédelmi őreink segítenek, megmutatják a szedés helyes módját.
  3. A virágot az ültetvény erre kijelölt részén lehet szedni.
  4. Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett és annak felelősségére vehet részt a szedésben!
  5. Virágszedés után valamennyi vendégünk zacskónként egy, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóhelyeit bemutató leporellót kap, mellyel egy felnőtt két alkalommal kedvezményesen léphet be a kiadványban feltüntetett bemutatóhelyeinkre. A kedvezményt 2020.01.31-ig érvényesítheti.
  6. A helyszínen levendula tövek vásárlására nincs lehetőség. Ültetésre alkalmas levendula tövek, valamint egyéb levendula-, és nemzeti parki termékek vásárlására (levendula szappan, olaj, csoki, szörp, lekvár, ajándéktárgyak, levendula ételeket tartalmazó szakácskönyv, bivaly-, és szürkemarha szalámi, stb.) a tihanyi Belső-tó partján található Levendula Ház Látogatóközpontban van lehetőség! Kérjen további információt a helyszínen dolgozó kollégáinktól!
  7. Kérjük, készüljön fel az időjárási körülményekre, gondoskodjon ivóvízről és napsütés elleni védelemről.
  8. Információ hétköznap: 87/555-292
 2. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy drónok (pilóta nélküli légijárművek) használata a Tihanyi-félszigeten kizárólag az illetékes hatóságok előzetes engedélyével lehetséges!

A “SZEDD MAGAD!” programon kívül a levendula szedése az új ültetvényen és az öreg levendulásban is tilos.

További “levendulás” programok Tihanyban:

Levendula Hetek keretében levendula lepárlás bemutató és kézműves foglalkozások, előadások, workshop-ok, gyógynövénytúrák várják az érdeklődőket Tihanyban, a Belső-tó partján található  Levendula Ház Látogatóközpontban.

Részletes információ a “SZEDD MAGAD” programról és a Levendula Hetekről:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
+36 87 555 292
bfnp@bfnp.hu

Levendula Fesztivál – 2019. június 21-június 23.

Részletes információ a Levendula Fesztiválról:
Németh László Művelődési Ház, Tihany
06 30/749 7195
rendezveny@tihany.hu
https://levendulafesztival.hu/