Légiroham gyakorlatot tartott a Magyar Honvédség (tvkeszthely.hu)

Magyar-amerikai közös légiroham gyakorlat zajlott ma délelőtt a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központjának újdörögdi bázisán. A látványos, sajtónyilvános rohamra szerkesztőségünk is meghívást kapott. A terepen, valós erőkkel végrehajtott gyakorlat célja erősíteni a különböző nemzetek és harcászati erők együttműködési képességet. A romvárosban dinamikus bemutató és mentési feladat is megvalósult.

Boeing CH-74 Chinook szállítóhelikopterrel és UH Black Hawkkal érkeztek a magyar és amerikai katonák a gyakorlat végrehajtásának helyszínére. Az újdörögdi romvárosban a feladat szerint egy ellenséges területen lezuhant drónt kellett visszaszerezniük az egységeknek – tudósított a helyszínről a tvkeszthely.hu.

„Az itt láthatott légiroham művelet egy amerikai félnek hazánkban folytatott több hetes kiképzési foglalkozásának a záró mozzanata volt. Feladatunk az volt, hogy megtisztítsuk a romvárost az  ellenséges szakasztól az amerikai fél együttműködésével, valamint a harci helikopter dandárjuknak a segítségével.” – mondta a Magyar Honvédség MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár rohamlövész csoportparancsnoka.

A Hawk Strike Stepp Archer elevezésű gyakorlatban az Egyesült Államok felderítő és helikopteres egységei, illetve a Magyar Honvédség különleges erői vettek részt. A gyakorlat javítja a magyar-amerikai harcászati szintű együttműködési képességet, valamint a különböző szintű haderőnemi elemek közös, összehangolt munkáját is elősegíti.

„A fő célkitűzése ennek a gyakorlatnak az volt, hogy a nemzetközi erőkkel, illetve a magyar támogató erőkkel azokat az együttműködési eljárásokat, ami az alaprendeltetésünkből adódó feladatainkat támogatja, azokat begyakoroljuk. A műveleteinkben, a kötelezettségeinkből adódó műveleteinkben , nemzetközi műveletekben a különleges rendeltetésű dandár a legtöbb esetben az amerikai féllel dolgozik.” – tájékoztatott Sánta Gábor ezredes, a Magyar Honvédség  vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka.

A valós lövészeti feladat során a katonáknak több épületet is fel kellett deríteniük. A gyakorlat a szárazföldi és a légi támogató erők összehangolt, precíz és gyors rohamának útján valósult meg. A légirohamot végrehajtó alegységek támogatását a terület lezárásával egy lövésszázad biztosította. A feladatuk az elrejtőzött idegen fegyveres csoport elmenekülésének megakadályozása volt. A Magyar Honvédség 2005 óta szorosan együttműködik az amerikai haderővel.

„Nagyon értékes számunkra, hogy eljöhetünk Magyarországra, repülhetünk, gyakorlatozhatunk a Magyar Honvédséggel. A Magyar Honvédség az amerikai hadsereggel közösen gyakorlatozik és harcol évek óta. Harcászati és kommunikációs szempontból is nagyon könnyű együtt dolgozni a Magyar Honvédséggel.” – emelte ki Ken Ferguson, a U.S Army Aviation Batallion zászlóalj-parancsnoka.

A kiképzés közben mentési feladat is volt, ezt egy Black Hawk helikopter hajtotta végre. A gyakorlat végeztével az egységet harci helikopterek gyűjtötték be és szállították el a helyszínről.

Videó: tvkeszthely.hu