Latorcai Csaba: a városokat és a vidéket együtt kell fejleszteni (MTI)

A kormány területfejlesztési elképzelése szerint a vidék és a városok fejlesztése egyaránt fontos, minden térség számára versenyképességet kell biztosítani – mondta a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára csütörtökön Balatonfüreden. A 14. Infotér Konferencia zárónapján Latorcai Csaba arról beszélt, hogy a cél az egyes gazdaságfejlesztési zónák felzárkóztatása, a jelenleg is versenyképes térségek esetében pedig a nemzetközi versenyképesség elérése – az MTI tudósítása szerint.

 

Ahhoz, hogy a vidék élhetővé váljon, elengedhetetlen a centrumok fejlesztése, ezen belül is elsődleges a közszolgáltatások elérhetővé tétele. Az új területfejlesztési politika térhasználat alapú megközelítésben gondolkodik, vagyis azt veszi elsősorban figyelembe, hogy az emberek hogyan közlekednek és miként veszik igénybe a közszolgáltatásokat – hangsúlyozta az államtitkár.

A várostérségekben érzékelhető a centrum és az agglomeráció egymásra utaltsága, ezek fejlesztéséhez az anyagi források és a megfelelő intézményrendszer elengedhetetlen – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a gazdasági egységek nem korlátozódnak a határokon belülre, a magyarországi gazdaságfejlesztési zónák kapcsolódnak a szomszédos országokban lévő gazdasági egységekhez. Az egykor volt valódi közigazgatási térségeket újra kell építeni, nem közigazgatási, hanem gazdasági és társadalmi formában.

Az a cél, hogy 2030-ra Magyarország az unió öt legélhetőbb országának egyike legyen. Ez kiegyensúlyozott fejlődést jelent, amelynek nyomán az emberek komfortosan, jól érzik magukat – jelentette ki, hozzátéve: erre 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a kohéziós források formájában, 450 milliárd forint pedig vidékfejlesztési forrás.

A koronavírus-járvány okozta károk mérséklésére 2300 milliárd forintot használhat fel Magyarország, ennek nagy részét zöld energetikai fejlesztésre és kompetencia fejlesztésre fordítják – fűzte hozzá.