Lakóparkstoppot a Balatonnál!

A plázastophoz hasonlóan lakóparkstoppot kellene bevezetni sürgősen a Balatonnál, ahol már komoly gondot jelent a lakóparkok dömpingszerű elszaporodása – emelte fel a szavát Fodor Márk, a Zala Megyei Közgyűlés képviselője a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén.

Fodor Márk már többször figyelmeztetett arra, hogy az eddig engedélyezett lakóparkok megépülése a szálláshelyek 30 százalékos emelkedéséhez vezethet pár éven belül. Ez jelentős befolyással lehet a piacra, ezért foglalkozni kell a kérdéssel. Annál is inkább, mert ez a jelenség nem feltétlenül a fehér gazdaságnak kedvez – tette hozzá.

Javaslata szerint a plázastophoz hasonlóan minisztériumi engedélyhez kellene kötni az építkezést bizonyos nagyság felett.

Felvetette – miként korábban már mások is -, hogy szükség lenne régiós szintű szabályozásra az a balatoni építkezéseknél, mivel manapság az egymás mellett lévő településeken is eltérő az engedélyezési gyakorlat. Ehhez ismét működtetni kellene egy balatoni építészeti irodát, illetve létre kellene hozni egy balatoni tervtanácsot – hangsúlyozta.

Mint arról a HírBalaton korábban beszámolt, zajlik a Balaton-törvény helyébe lépő, új területrendezési törvény vitája a Parlamentben. Az előkészítés során megfogalmazott szakértői javaslatokban is szerepel, hogy szükség lenne tervtanács létrehozására. Egyebek közt azért, mert a beruházói nyomás miatt esetenként nem a legideálisabb beruházások valósulnak meg.  „A gyors üzleti haszonszerzés sokszor ellentétes a közcélú érdekekkel. A Balatonnál megépült és épülő apartmanházak legtöbbje jellegtelen. Kívánatos lenne több tervpályázat, egyedi stílusú épületet” – a szakértők álláspontja szerint.