Lakásként épülnek a modern nyaralók (vg.hu)

A kedvezményes lakásáfa a nyaralóépítéseket is beindította, a tópartokon sorra húzzák fel az üdülőapartmannak tervezett társasházakat, amelyekre akár a budapesti lakásárak nagyságrendjében is van kereslet. 

Miközben a Balaton és a Velencei-tó örökzöld sláger a nyaralók piacán, a fürdőfejlesztések és az egyre hangsúlyosabb borászati attrakciók környékén is határozottan élénkül a kereslet az eladó ingatlanok iránt – tudta meg a Világgazdaság a helyi piacokon érdekelt ingatlanközvetítő cégek szakértőitől.

Az Otthon Centrum vezető elemzője, Soóki-Tóth Gábor szerint ma már sokszor elmosódik a határ a nyaraló és a lakás között, Hajdúszoboszlón például a város jelentős vendégforgalma miatt a fürdőhöz közeli társasházi lakásokat és a városszéli nyaralókat is szívesen vásárolják a befektetők.

A Velencei-tónál elsősorban olyan nyaralókat vesznek, amelyek állandó lakhatásra is alkalmasak, de a vízparthoz minél közelebb vannak. Ezek jellemzően 20–30 millió forint közötti áron érhetők el.

A legnépszerűbb Balaton-parti településeken is főleg a vízpartközeli ingatlanok piaca pörög, mégpedig az északi parton kevésbé, a délin jobban.

Keresettek a nagyvárosok környékén lévő egykori víkendházak is, de ezek ma már inkább az olcsó lakhatás miatt népszerűek, mert a jelenlegi kamatkörnyezetben még személyi kölcsönnel megvásárolva is kisebb havi kiadást jelentenek, mint az albérletek.
Az árak a helytől és a közvetlen környék adottságaitól függően, de országosan is nagyon széles skálán mozognak. A Tisza-tónál már 5 millió forintért is árulnak leromlott állapotú nyaralót, miközben a Balatonnál a 2 millió forintos négyzetméterárra is több példa van az Otthon Centrum értékesítőinek tapasztalatai szerint.
A kereslet az áremelkedések ellenére folyamatosan élénkül, de – vélhetően éppen a növekvő árkülönbségek miatt – korántsem egyenletesen, aminek például a kevésbé keresett Tisza-tó partján vásárlók látják hasznát. A Balaton nagy előnye, hogy jól megközelíthető, de a keresletnek gátat szab, hogy a tó környékén a szolgáltatók többségének még mindig csak nyáron éri meg ott kinyitni. Emiatt óriási a különbség egy-egy település nyári és holtszezoni ellátottsága között – hangsúlyozza Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője.

A kedvezményes lakásáfa határozottan jót tett a piacnak – teszi hozzá –, az elmúlt években megjelentek a társasházként épülő, de a hagyományosaknál kisebb szobákkal és belső terekkel, erősen osztott elrendezéssel tervezett épületek. E lakásokat valójában nyaralóként használják és hasznosítják a tulajdonosaik, akik éppen a rövidebb idejű ott-tartózkodás miatt nyitottabbak a kompromisszumra például a gyerekszoba méretét illetően, mint az állandó lakhatásra szánt ingatlanok vásárlói.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható.