Kutyavilág, oroszlánrész és más állatságok című kiállítás Vászolyon (veol.hu)

Kiemelkedő eseménye a Vászolyi Nyár programjainak az idén 30. születésnapját ünneplő, tapolca-diszeli Első Magyar Látványtár Alapítvány bemutatkozása a galériában. A Kutyavilág, oroszlánrész és más állatságok című kiállítást augusztus 30-ig lehet megtekinteni – írja a veol.hu.

 

A különleges tárlat harmadik alkalommal mutatkozik be, először a budapesti Vízivárosi Galériában, majd Tapolca-Diszelben, az alapítvány saját kiállítóházában láthatta a közönség.

– A vászolyi megjelenéssel a legkapósabb kiállításunk lett a Kutyavilág, oroszlánrész és más állatságok című tárlat – mondta Vörösváry Ákos, az alapítvány művészeti vezetője, a kiállítás rendezője. A két termet betöltő, gazdag kiállítási anyag minden eleme állatokról szól, így halakról, madarakról, cicákról és kutyákról, vadállatokról házi kedvencekről. Mindezek neves művészek, névtelen alkotók munkái, festmények, szobrok, fotók és montázsok, különleges hangulatot teremtő válogatásban. A vászolyi szervezők célja az volt, hogy a kiállítás kellemes kikapcsolódást nyújtson, és színes látnivalót adjon az érdeklődőknek a nyári napokon, és felhívja a figyelmet a Tapolca diszeli városrészében található Első Magyar Látványtárra, ami Vászolytól fél óra autóútra van.

– A diszeli művészeti galériát az öreg Fekecs, avagy Stankovics néven ismert malom romjaiból hozták létre – fogalmazott Borosné Ivicz Mari, a vászolyi kiállítások szervezője. A nagyszerű építészeti ötletekkel kialakított pazar diszeli kiállítótér évente megújuló tematikájú kiállításokkal, egész évben várja a látogatókat. A látványtár alapítóinak fő célja, az alapító okirathoz igazodva, a hazai vizuális kultúra csiszolgatása.

Az Altorjai Sándor (1933-1979) festőművész művészi hagyatékára és Vörösváry Ákos gyűjteményére épülő látványtár a kiállítás rendezést önálló művészeti ágnak tekinti, amelyről meggyőződhetett a vászolyi közönség is. Borosné kiemelte, modern és kortárs képzőművészeti alkotások, fotók, bútorok, néprajzi és iparművészeti anyagok alkotják a sok ezer tételes diszeli gyűjtemény zömét, amelyből minden évben más-más tematika szerinti kiállítások születnek – írja a veol.hu.