Kutató: nem mindig kellene ragaszkodni a Balaton 120 centis vízszint-maximumához (InfoRádió)

Az algásodás miatt több civilszervezet és kutató is aggályosnak tartja, hogy tartósan 120 centiméter legyen a Balaton vízállása. Az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport tudományos tanácsadója azt mondta: a körülményeket figyelembe véve kell szabályozni a vízállást. Több civilszervezet, a Balatoni Limnológiai Intézet és az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport szerint még jobban elalgásodhat a Balaton, ha a vízszintjét tartósan 120 centiméteren tartják a vízügyi szakemberek.

 

Az InfoRádiónak nyilatkozó ökológus, Istvánovics Vera azt mondta: 2000 és 2019 között többnyire alacsony volt az algaszint a Keszthelyi-medencében, egészen 2019 augusztusáig, amikor minden eddiginél nagyobb algacsúcs alakult ki Keszthely és Szigliget térségében. A szakértő szerint az okokat még nem ismerik pontosan, ez további kutatásokat igényel, de úgy gondolják, hogy ez a klímaváltozás egyik hatása, mert a víz egyre melegebb.

“A nyári átlagvízhőmérséklet 2015 óta közel másfél fokkal nőtt a Balatonban. Nem elég, hogy ez az éghajlatváltozás zajlik körülöttünk, a Balaton vízállását is az utóbbi években nagyon magasan tartották,  mert 2000-ben volt nagy aszály, és arra gondolnak, ha magas a vízállás és nem esik az eső, akkor magasabb szintről indulva nem fog annyira lecsökkenni a vízszint” – mondta Istvánovics Vera.

Az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport tudományos tanácsadója szerint a körülményeket figyelembe véve kellene szabályozni a Balaton vízállását, és nem lenne szabad ragaszkodni minden esetben a 120 centiméteres magassághoz.

“Adaptívan kellene ezt csinálni, figyelembe véve két fontos körülményt: az egyik, hogy a szárazodhat a klíma, és előfordulhat, hogy évekig nincs megfelelő vízutánpótlása a Balatonnak, tehát emiatt magasan kell tartani a vízszintet, de amiatt meg, hogy ne algásodjon, illetve ne pusztuljon nádas, célszerű alacsonyan tartani. Ezért kell a körülményeket mérlegelve a vízállást szabályozni” – mondta a szakértő.

Az InfoRádió az Országos Vízügyi Főigazgatóságot is megkereste a témában, de még nem kapott választ – olvasható az infostart.hu-n.