Küszvágó csér és dankasirály költősziget-rekonstrukció

Idén télen is komfortosabbá tették a küszvágó csérek és dankasirályok költőtelepét Balatonlelle melletti halastavaknál. Az Irmapusztai-halastavak egyikén lévő szigeten található a régió talán legnagyobb vegyes küszvágó csér és dankasirály költőtelepe, itt dolgoztak a napokban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberek.

„A szigeten a legnagyobb kihívás a gyommentesítés. Vegyszert nem használhatunk, mivel az élővízbe még véletlenül sem szeretnénk vegyszert juttatni a tavakon folyó halgazdálkodás miatt. Másik probléma, hogy előző évben az igen gyakori déli szél hatására a hullámzás megkezdte a déli partvonalat. 2018 tavaszán a déli oldal partvédelmét alakítottuk ki geotextil borítással, továbbá a sziget egy részét tettük gyommentessé szintén ezzel az anyaggal, illetve kísérletképpen egy helyen ponyvaanyaggal. Az újonnan lefedett felületeket sóderral borítottuk. A karbantartási munkák végeztével kameracsapdát is kihelyeztünk. Ennek segítségével több színesgyűrűt is sikerült leolvasni, illetve az említett fajok mellett szerecsensirályt is megfigyeltünk. A szerecsensirály 2014-ben költött először a szigeten, azóta nem találtunk fészkelő párt.” – olvasható a beszámolóban.

A szakemberek kiemelik, hogy a területen gazdálkodó Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. minden alkalommal támogatja munkájukat, egyebek között a sziget karbantartásához és a gyűrűzésekhez biztosítja a motorcsónakot.