Kultúra helyben: Pajta program a Balatonnál 2022-ben

Tizennégy település, összesen csaknem 76 millió forint támogatás közösségépítő rendezvényekre: ezek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Pajta Programjának idei legfontosabb számai. A Pajta Program legfontosabb célja, hogy a kistelepüléseken élők közösségeit a számukra valóban fontos kulturális eseményekkel erősítse, ráadásul úgy, hogy a kulturális rendezvényekért még utazni se kelljen – számoltak be a szervezők közleményükben a program csütörtöki sajtótájékoztatójáról.

 

A turizmus zajától távol, az év 365 napján át működő modern Pajták a kulturális élet élénkítésének helyi központjai, amelyek egyszerre adnak otthont az ízlésformálásnak, a települések élő hagyományainak, az innovációnak, és a hely szellemével, múltjával kötik össze és fogadjak be a kortárs kultúra értékeit is.

A 2022-es évben 14 település – Bakonyoszlop, Balatoncsicsó, Balatongyörök, Felsőörs, Kapolcs, Litér, Lókút, Lovas, Márkó, Nagyesztergár, Taliándörögd, Vászoly, Vöröstó és Zalaszántó – pályázatát támogatja a VEB 2023 EKF, és 2023-ban magasabb támogatási összegekkel újabb helyszínekkel bővül a Pajták közössége.

„Azt szoktuk mondani, hogy a modern pajták egyszerre a hagyomány és az innováció otthonai. A győztes pályázatok legnagyobb örömünkre mindkettőre mutatnak példát. Nagy szükség van a kistérségben meglévő kulturális kínálat folytonosságának megőrzésére és fejlesztésére, de kiemelten fontos volt számunkra, hogy olyan pályázatokat is támogassunk, akik az innovációra helyezték a hangsúlyt”

– mondta Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy a kistelepülések közösségeit helyben kell erősíteni, hogy nőjön megtartó erejük. „Azt reméljük, a modern pajták hozzájárulnak a régió kulturális felértékelődéséhez és a térség középtávú, közös fejlődésének alapjai lehetnek.” Hozzátette: „Lókúton és Márkón is személyesen tapasztaltam, hogy milyen segítséget ad az ott élőknek az a tudat, hogy a kistelepülésük is büszkén viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet.”

Nagy Krisztián, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere azt hangsúlyozta, hogy a saját kulturális erejüket sikeresen erősítő kistelepüléseken mindig van egy „apostol”, aki egyszerre áll a helyi hagyományőrzés, és a kulturális modernizáció élére. „Ez a 14 pajta erősíti a helyi kulturális emlékezetet, a generációk közötti kapcsolat, közelebb hozza a művészeteket az emberekhez, és segíti a helyi oktatást is, ezzel biztosítva a települések hosszú távú jövőképét.”

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben indult pajtaprogramjának első évi tapasztalatait Sümeginé Hegyi Ilona Lókút, és Márvány Péter Kapolcs polgármestere ismertette.

 

A pajták részletes idei programjairól a VEB2023 EKF honlapja közöl infromációkat:

https://veszprembalaton2023.hu/oldal/pajta-program