Különleges, egzotikus növényvilág Keszthelyen (likebalaton.hu)

Eiffelhez is fűződik az építése, növényszanatórium volt, ma egzotikus virágokat bemutató épület a keszthelyi Pálmaház – ahol a likebalaton.hu munkatársa járt.


Aki végigkalandozott régmúlt időkön át és néhány órára igazi nemes úrnak vagy éppen grófnőnek, esetleg hercegkisasszonynak érezhette magát a Helikon Kastélymúzeum kiállítását végigjárva, még mindig nem fogy ki az élményekből, ha a parkban is sétálgat. A Madárpark mellett áll a Pálmaház, melyben földrészek növényeit ismerhetjük meg. A nyári hónapokban pompáznak leginkább a növények. A csodaszép és különleges látványosságokat Verkman Bertalan kertészmérnök mutatta be nekünk, de mielőtt beléptünk volna a hatalmas, több termes üvegházba, az építmény történetéről is hallhattunk.

A növények mellett a herceg is megpihent
—A Pálmaházat az 1880-as években Festetics II. Tasziló építtette, Hugo Cells tervei alapján. Párizsban, Gustave Eiffel műhelyében készültek a szerkezeti elemek. Ezek a mai napig megtalálhatóak az épület különböző részein. Az üvegházak eredeti funkciójuk szerint növényszanatóriumként működtek: a kastély nagy méretű pálmáit és dézsás növényeit itt teleltették, gondozták, istápolták. A középső részen volt egy kis kávézósarok, ahol a herceg le tudott ülni kikapcsolódni, megpihenni. Az épület körüli terület zöldséges-és gyümölcsöskertként funkcionált. A bástyafalon a mai napig megtalálhatóak a körte kordon hajdani vaselemei. A háború utáni időszakban az agráregyetemhez került a terület és zöldségnemesítés folyt itt: többek között paprika-és paradicsomkísérletek zajlottak.

A cikk folytatása (fotókkal) itt található.