Külföldiek ezrei vásárolnak magyar ingatlant – A Balatonnál a németek pörgették meg a forgalmat (forbes.hu)

A gyenge forint miatt a Covid járvány előtti csúcsnál is több külföldi települt a Balatonhoz és a határ közelébe. De a külföldön élő és kereső magyarok is befektethetnek a számukra olcsó hazai ingatlanokba.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com adatai alapján hiába esett 14 százalékot a hazai lakáspiac forgalma tavaly, olyan magas számban sosem vásároltak magyarországi ingatlanokat külföldiek, mint 2022-ben.

Az előző évben gazdát cserélt 138 ezer ingatlanból 8 ezer került külföldi kézbe.

Ez a mennyiség 10 százalékkal több, mint az eddigi, 2018-as rekord. A HVG minapi cikke mindezt azzal magyarázza, hogy a gyenge forint sokakat vonz külföldi nyugdíjjal Magyarországra.

A KSH nemrégiben publikált adatai szerint leginkább a németek pörgették meg a forgalmat, ők több mint 2 ezer lakást vásároltak, főként a Balaton mellett.
Második helyet a Szlovákiából érkező vevők szerezték meg 1000 darabnál több ingatlannal, akik a határhoz közeli térségben szereztek lakásokat. A szlovák vásárlók között döntő többségben vannak a nyugdíjasok, a lakásvásárlók kétharmada 65 év feletti volt 2022-ben.
A harmadik helyen a kínaiak állnak, akik 814 lakóingatlant vettek tavaly. A kínai vevők több mint 90 százaléka már évek óta Budapesten vásárol ingatlant, ez tavaly sem változott.

A teljes cikk itt elolvasható.