Külföldi vendégkutatók a Balatonnál (mta.hu)

A magyar kutatócsoportok nemzetközi versenyképességét erősítő program támogatásával újabb hét nemzetközi hírű vendégprofesszor vehet majd részt akadémiai kutatóközpontok és -intézetek munkájában. a Balatonhoz Spanyolországból és az Egyesült államokból érkeznek kutatók- számol be honlapján a Magyar Tudományos Akadémia.

Vértes Ákost, az egyesült államokbeli George Washington Egyetem senior kémikus-biokémikus professzorát az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet, azon belül a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) által támogatott Neuroetológiai Kutatócsoport fogadja. Korunk embere számtalan szintetikus vegyületet használ kényelmi igényeinek érdekében. E szintetikus vegyületek egyik csoportját a gyógyszermolekulák alkotják. Számos gyógyszerhatóanyag az emberi szervezetből biológiailag aktív formában távozik, és jut ki a szennyvízhálózatba, majd a felszíni vizekbe, folyókba, tavakba. Ezek az emberi eredetű gyógyszermaradványok zavaró hatást gyakorolnak a vízi ökoszisztéma gerinctelen és gerinces állataira. A tervezett kutatás fő célja a vízrendszerből korábban már kimutatott gyógyszerhatóanyagok élettani hatásainak modern analitikai megközelítésű vizsgálata egy vízi gerinctelen modellszervezet azonosított sejtjeiben a molekuláris profilok feltárásával. A kapott eredmények alapján olyan molekulákat azonosíthatunk, amelyek segíthetnek előre nem látható ökológiai kockázatok becslésében.

Mauro Santos professzor a Barcelonai Autonóm Egyetemről érkezik az MTA Ökológiai Kutatóközpontjába. Az élet eredete és az információfeldolgozó rendszer tartós folytonossága, amely a múltbeli és a jelenlegi ideiglenes élő szervezetek elképesztő sokféleségét generálja, a biológia jellemzője. A kutatók átfogó és realisztikus forgatókönyv kidolgozását tervezik a replikálódó molekuláktól a kódolt fehérjeszintézist megelőző riboorganizmusokhoz vezető átmenet kezdeti lépéseire. Az evolvabilitás (valamely rendszernek az adaptív evolúcióra való képessége) mellékhatása az, hogy – a fősodorbeli nézetek szerint – a halhatatlanság nem lehetséges. Ezzel ellentétben, míg az embereknél a halandóság növekszik az életkorral, vannak olyan szervezetek, amelyek negatív öregedést mutatnak, mások pedig nem öregszenek. Santos professzor munkatársaival az öregedés evolúcióját modellezi egy olyan káros allélre fókuszálva, amely irányító szelekció alatt álló genomba ágyazódik.

A teljes hír a Magyar Tudományos Akadémia honlapján olvasható.