Közösségi garázsvásár Marcaliban: mindenki jól jár (sonline.hu)

Programnak sem utolsó a marcali garázsvásár, ahol meg lehet szabadulni a feleslegessé vált holmiktól, vagy éppen valami egyedit lehet találni. Marcaliban havonta egyszer a Marcali Művelődési és Szabadidő Központ Nonprofit Kft. vállalja a közösségi garázsvásár koordinálását – írja a sonline.hu.

 

Kinőtte a gyerek a ruháját, pedig a nadrág még jó állapotban van, a pulóvert meg nem is hordta. Lomtalanításkor előkerül a szekrény mélyére űzött, egyszer sem használt váza, hamutartó. Költözésnél kiderül, hogy mennyi szükségtelen tárgy halmozódott fel a lakásban: érthető, hogy egyre nagyobb divat a garázsvásár.

– Tavaszi nagytakarítás során a padlásról is szelektáltunk. A felesleges, de még használható holmikat hoztuk ki, ami befért az autóba – mondta Nagy Ildikó, aki Balatonkeresztúrról érkezett a legutóbbi garázsvásárra.

A marcali Böröcz Józsefné az otthon elfekvőben lévő, évek óta felhalmozódott holmikkal érkezett. Szerinte, nem csak az eladás a lényeg. – Jó társaság van, jó kis közösség alakul ki a garázsvásáron, és itt az ismerős vásárlókkal is ráérünk jókat beszélgetni – mondta. – A feleslegessé vált dolgok szortírozásánál nem kell egyből mindent a kukába dobni. Ami még jó lehet valakinek, azt érdemes garázsvásárba kivinni. Még ha minimális összegért is adnak túl a megunt tárgyakon, jó érzés, hogy másnak szüksége lehet rájuk.

Egy fiatalasszony azt mondta: költözködnek és nem akarnak minden holmit magukkal vinni, inkább ide hozták a sosem használt törölközőket, edénykészleteket, ajándékba kapott pohárkészleteket.
Jót beszélgetnek

Volt, aki könyveket hozott, s még ékszerekből sem volt hiány. Kizárólag használt holmit szabad árulni a garázsvásárban, adózás szempontjából pedig magánszemély esetében nem számít jövedelemnek az innen származó bevétel, ha nem haladja meg a 600 ezer forintot.

– Nem csak az üzlet a fontos, hanem a beszélgetés is – állítják. Kiderül, hogy minden embernek vannak otthon feleslegessé vált dolgai. Könyvek ládaszámra, ruhák zsákszámra, örökül hagyott edények szekrényszámra. Volt olyan vevő, aki azzal állt elő, hogy szívesen elhozza a holmiját, ha segítenek neki árusítani. A kereslet nagyon változó. Minden vásárló másért jön ki, persze az ilyen alkalmak erre valók: turkálni, kincseket találni, gyűjteményt gyarapítani ez a legjobb hely – írja a sonline.hu.