Közösségek hete – 760 program országszerte egy héten át

Közös szövéssel, kincskereső játékkal, fotókiállítással, népi sportjátékok bemutatójával és TOP nyertes pályázók bemutatkozásával vette kezdetét a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat hétfőn a Somogy megyei Szennán. Az ország 358 településén csaknem 760 közösségépítő programmal várják a programszervezők május 12-ig az érdeklődőket – közölték a szervezők. 

Az idén harmadik alkalommal meghirdetett programsorozat olyan eseményeknek ad teret, amelyek kifejezik a közösségi összetartozást, azok sokszínűségét és a bennük rejlő értékeket. A Közösségek Hete kiemelt célja a közösségek megtartó erejének, a településeken élő különböző helyzetű és életkorú lakosok iránti felelősség, összefogás jó példáinak bemutatása. Különösen fontos az esélyegyenlőség elősegítése, ezért idei mottónkkal olyan közösségeket is szeretnénk megszólítani, akik úgy érzik, hátrányos megkülönböztetés éri őket, ezért közösséget alapítva próbálnak megküzdeni a felmerülő nehézségekkel.

A Közösségek Hete országos rendezvényt hagyományteremtő céllal 2017-ben hirdette meg először a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az OrszágosSzéchényi Könyvtár konzorciuma a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15- 2016-00001 kiemelt projekt keretében. A programsorozat hatalmas sikert aratott, több mint 1000 közösséget tudott megmozgatni az elmúlt két esztendőben, hiszen úgy irányítja rá a figyelmet a helyi kezdeményezésekre, hogy azokat tartósan vonzóvá, ismertté, keresetté teszi. A kezdeményezéshez idén is csatlakozhatott intézmény, civil szervezet és közösség egyaránt. A rendezvénysorozatra olyan programokkal lehetett jelentkezni, amelyek – képviselve a Közösségek Hete szellemiségét – felhívják a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, az intézményekben és az azokon kívül működő közösségek tevékenységeire és helyi társadalomformáló erejükre.

A több, mint ötszáz programszervező között megtalálhatók közművelődési, muzeális és könyvtári intézmények, az azokban működő vagy hozzájuk köthető baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, továbbá önkormányzatok, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, civil és jótékonysági szervezetek, sőt még sportklubok és egy nemzeti park igazgatóság is bekapcsolódtak a Közösségek Hetébe.

A Közösségek Hete rendezvény programjairól a www.kozossegekhete.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol az eligazodást megyei bontás segíti. Számos színes programajánló található továbbá az esemény facebook oldalán is: www.facebook.com/kozossegekhete/