Közel kétmilliárdból gazdálkodhat idén Tihany

A tihanyi képviselő-testület elfogadta a település 2019. évi költségvetését. Az önkormányzat bevételi és kiadási főösszege mintegy 1,9 milliárd forint, mely az állandó lakosok számának figyelembevételével, egy hasonló nagyságú településhez viszonyítva magasnak számít – számol be a Tihanyi Visszahang.

A képviselő-testület a legfontosabb feladatának idén is az önkormányzat és annak intézményeinek stabil működtetését tekinti, célja a költségvetési egyensúly megőrzése, a tervezett fejlesztési feladatok és a támogatott projektek megvalósítása. Ebben az esztendőben a Németh László Művelődési Ház 25,4, a Falugondnokság 192, míg a Visszhang Óvoda 60 millió forinttal gazdálkodik. A Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal, amely hez a környező települések – Aszófő, Örvényes, Balatonudvari és Balatonakali – kirendeltségei tartoznak ez évben közel 147 millió forintos költségvetési főösszeggel számolhatnak.

A jelenleg is folyó, egyik legjelentősebb beruházás a József Attila utca, Völgy utca, Major utca kivitelezése lesz, mely pályázati forrásból és saját erőből valósul meg 63,5 millió forintból. Több pályázat előkészítése zajlik, mely a Világörökségi helyszínek fejlesztése Tihanyban címet viseli. Elkülönített pénzkeret áll rendelkezésre új óvodabölcsőde épület tervezésre, valamint új irattári helyiség tervezésére is, amit a hivatali épület mögött alakítanának ki.            Tervben van 5 millió forint értékben egy úttisztító gép beszerzése, mely jelentősen megkönnyítené a település közterületeinek tisztán tartását. Az iskola tetőterében lévő vendégszobák felújítására 8,5 millió forintot, a Hajóállomási strandon lévő épület tervezésére 8 millió forintot határozott meg a képviselő-testület.                           A költségvetés tervezése során, többek között a likviditás biztosításához, jelentős tartalékot, 338 millió forintot különítettek el a döntéshozók. Az önkormányzat – az elmúlt évekhez hasonlóan – az idei esztendőben is szigorú és következetes gazdálkodásra törekszik, a tervezett bevételek beszedésével és a költségvetési rendeletben megfogalmazott gazdálkodási szabályok betartásával.