Közel egymilliárd forintot nyert Siófok a Krúdy sétányra (siofok.hu)

Az év végére újjáépülő, bejárható turisztikai látványosságként is szolgáló Sió-zsilip mellett Siófok Krúdy sétánya is megújulhat egy közel egy milliárd forint értékben elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően – írja a siofok.hu.

Közel egymilliárd forintot nyert a város a Krúdy sétányra

Részlet a koncepciótervből (Forrás: siofok.hu)

 

Az új „látványzsilip” mellett meglehetősen lehangoló látványt nyújtott volna a felújításra váró sétány a művészeti iskola és a hajóállomás között, s bár első körben a város pályázatát elutasították a döntéshozók, most jó hírről értesítette a siófoki polgármestert az államkincstár Somogy vármegyei igazgatósága hivatalos levélben, majd Witzmann Mihály országgyűlési képviselő is, szóban: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Élhető települések című pályázatán Siófok közel 1 milliárd, pontosan 994 millió forint célzott támogatást nyert a Krúdy sétány megújítására.

„Önerőből nem lennének most százmillióink ott rendet tenni, viszont ebből a pénzből „csodát” fogunk ott építeni – reagált dr. Lengyel Róbert. – A politikai korrektség jegyében e helyütt is köszönöm a város nevében a támogatást mindenkinek, akit illet, de külön is Witzmann Mihály személyes lobbizását. Ha a zsilip és környéke rendben lesz, a sétány is kiépül és „egybeér” a Rózsakerttel, megint csak lesz mire büszkének lennünk.”

Tavaly augusztusban írta meg a Siófoki Hírek: a siófoki képviselő-testület elfogadta a Ripszám és Társa Építész Iroda Bt. terveit a Krúdy sétány és a hajóállomási Dísz tér környezetének megújítására. A tervező javaslatára koncepció készül e terület és a Fő utca összeköttetésének átalakítására is.

Ez utóbbi amiatt szükséges, mert különösen a nyári időszakban hatalmas a gyalogos forgalom a Balaton-part és a Fő utca között (a közúti-vasúti kereszteződésen át). A tervet készítők azt javasolják, hogy a Mártírok útja nyugati oldalán lévő szűk, 18 autóhelyes parkoló megszüntetése után a gyalogos forgalom terelődjék a hidak alá, aluljárón, a szintén megújítandó Krúdy sétányra vezetve a gyalogosokat.

A Krúdy sétány végre legyen élményszerű közterület – fogalmaz a koncepcióterv, összhangban azzal, hogy az új zsilip átadása után a hajózási sziget azon része is megnyílik a nagyközönség előtt. Ripszám János és építész csapata visszabontaná a Sió-támfalat, ott lépcsős „ücsörgőt” alakítana ki, s e tribünszerű térrész akár vízi színpad lelátójának is alkalmas lehet. Fontos, hogy a zsilip elkészülte után a Sió-csatorna állandó vízfelülete szinte tóként jelenik majd meg a városképben, ezért a víz felé fordulás.