Kötelező az éves szintfelmérő a balatoni vízimentőknek

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának  tagjai ezekben a hetekben teszik le kötelező, éves vizsgájukat, melynek során bizonyítaniuk kell, el tudják látni a feladataikat vízen és vízpartokon egyaránt. Aki nem tud átmenni ezen a számonkérésen, nem állhat szolgálatba ott, ahol a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület látja el a vízimentéssel kapcsolatos feladatokat. Annak is részt kell ezen venni, aki már hosszú évek óta dolgozik vízimentőként, senki nem kap felmentést a tapasztalatára való tekintettel.

(Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata)

Friss orvosi alkalmassági vizsgálattal a zsebükben érkeznek a vízimentők arra az alkalmassági és tudásmérő vizsgára, amely előfeltétele annak, hogy strandon vagy mentőhajóinkon dolgozzanak – tájékoztat honlapján a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Egy elméleti kérdéssor megválaszolása után, elsősegélynyújtási feladatokat kell átismételniük, be kell mutatniuk gyakorlóbábú és oktató defibrillátor segítségével, hogy hogyan kell keringésmegállás esetén szakszerű újraélesztést végezni, és hogyan kell a helyzetet irányítani akár egy zsúfolt, strandi közegben. Ezen kívül be kell mutatniuk a stabil oldalfektetést, a súlyos vérzés, illetve a felső légúti idegen test okozta szűkület (fuldoklás) ellátását is.

“A nemzetközi elsősegélynyújtási protokoll némiképp megváltozott a koronavírus-pandémia miatt. Ennek figyelembevételével tartjuk meg az idei ismétlő oktatást a kollégáinknak a vizsga keretein belül”

– mondta Dr. Debreceni Katalin, a szakszolgálat orvosigazgatója.

A vízimentőknek úszás feladatokat is el kell végezniük az éves szintfelmérőn. Nyolc perc alatt kell úszniuk 400 métert, de nem akárhogy. A feladat így épül fel: 50 m mellúszás + 100 m gyorsúszás + uszony felvétele kapaszkodás nélkül + 150 m uszonyos mentőúszás háton + 100 m uszonyos gyorsúszás. Ezután egy vízzel megtöltött, műanyag babát, -ami egy átlagos felnőtt méreteivel egyezik meg- kell a meder aljáról felhozniuk, majd 50 métert mentőúszásban úszni vele. Végül azt is bizonyítaniuk kell, hogy jól tudják használni a sokak által ismert, piros, evezős mentőkatamaránjainkat.

A szakszolgálaton belül kártyamegújítónak nevezett vizsgára a vízimentők nem csak azért mennek el, mert enélkül nem lehet szolgálatba állni, hanem azért is, mert itt együtt gyakorolhatják a legfontosabb mentési feladatokat, miközben az oktatóktól minden kérdésükre választ kapnak. Ezen kívül az ilyen gyakorlások elengedhetetlenek ahhoz, hogy stresszhelyzetben is jól tudják végezni munkájukat.

“Kollégáink tisztában vannak azzal, hogy minden évben bizonyítaniuk kell felkészültségüket, jó állóképességüket. Ezért nem hagyják el magukat a strandszezon vége után sem, általában mindenkinek sikerül ez a vizsga

– mondta Illés Zoltán, az oktatási program vezetője. Sokan versenyszerűen úsznak vagy vízilabdáznak, így ők folyamatosan edzésben voltak az uszodabezárások ellenére is, de vannak olyan vízimentők, akik csak az elmúlt pár hétben tudtak készülni. Volt, aki a Hévíz-patakban edzett annak érdekében, hogy szolgálatba állhasson valamelyik balatoni strandon.