Kötelező adatszolgáltatás és áfa-csökkenés a turizmusban – változások január 1-től

Az újévben már minden Magyarországon üzemelő szálláshelynek kötelező adatot szolgáltatnia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK-nak) – derül ki a szálláshely-üzemeltetési szoftverek tájékoztatásaiból.

Az adatszolgáltatás kicsit hasonló ahhoz, ahogy eddig a Központi Statisztikai Hivatal számára szolgáltattak adatot a szálláshely-üzemeltetők. A legfőbb különbség talán az lesz, hogy az NTAK bevezetésétől kezdve az adatokat digitálisan kell majd beküldeni az adatközpontnak (a jelenlegi törvények szerint nem lesz lehetőség papír alapú adatszolgáltatásra), így az adatok azonnal láthatóak és elemezhetőek lesznek.

Először a hotelek, szállodák csatlakoztak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz tavaly júliusban. Az adatszolgáltatást október 1-én tették kötelezővé a panziók számára, majd harmadik lépcsőben 2020 január 1-ig az egyéb szálláshelyeknek, üdülőknek, kempingeknek, közösségi szálláshelyeknek kell csatlakozniuk a rendszerhez.

 

5 százalék lett a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás áfája

Január 1-től a szálláshely-szolgáltatás 5%-os áfa-kulccsal számlázandó az eddigi 18%-os kulcs helyett. A gazdaság fehérítését célzó áfacsökkentés a szállodaiparban a vendéglátóiparhoz hasonlóan 5+4%-os konstrukcióban valósul meg, azaz a vállalkozásoknak az 5%-ra csökkentett áfa mellett 4%-os turisztikai hozzájárulást kell majd fizetniük. Az ebből befolyó összeget az állam tisztán turizmusfejlesztésre forgatja vissza, részben fejlesztésekre, részben marketingkommunikációra.