Körültekintőbben az őszi Balatonon – elengedhetetlen társ a Balaton Help (vitorlazzitthon.hu)

Mind a vitorlázóknak, mind az evezősöknek, és persze a horgászoknak is nagyon kedvező volt az idei őszi időjárás, éppen ezért az eddiginél jóval hosszabb a vízi szezon is a Balatonon. Ugyanakkor hiába a szép idő, sokkal óvatosabbnak kell lenniük azoknak, akik ilyenkor bontanak vitorlát, vagy szállnak csónakba, fognak kézbe kajaklapátot.

November elsejével ismét leállt a balatoni viharjelzés, így sokkal körültekintőbbnek kell lenniük a vízen a hajósoknak, horgászoknak – hívja fel a figyelmet a vitorlazzitthon.hu.  A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is őszi időszakra váltott, ugyanakkor egész évben számíthatnak segítségükre a bajba kerültek. Az ő munkájukat a vízre szállók is nagyban segíthetik több fontos szabály betartásával. Elsősorban – a viharjelzés már említett leállása miatt – elengedhetetlen tájékozódni a várható meteorológiai eseményekről. Emellett sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hajó, vagy csónak állapotának ellenőrzésére.

A szakemberek mindemellett hangsúlyozzák, amennyiben tehetjük, egyedül semmiféleképpen se rúgjuk el a partot. Ugyanakkor léteznek olyan eszközök, vagy sokkal inkább praktikák, amelyeket érdemes nem elfelejteni. Sokan nem gondolnak bele, hogy jönnek a hajnali fagyok, a fedélzetet pedig csúszás-mentesíteni kell, ehhez a legpraktikusabb, ha van nálunk néhány kiló só a vitorláshajón.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata hangsúlyozza, vízre kizárólag feltöltött mobiltelefonnal induljunk, az okostelefonra pedig ne felejtsük letölteni – ha eddig még nem tettük meg – az ingyenes  Balaton HELP alkalmazást. Ennek segítségével ugyanis pontosan látják a szakemberek, hova kell menni a bajba jutottért – ez ködben különösen nagy segítség. Mindezeken felül nem lehet elégszer hangsúlyozni a legfontosabbat, a mentőmellény kötelező használatát, amely minden évszakban érvényes a hajón lévőkre, vízi sporteszközt használókra – hangsúlyozza a vitorlazzitthon.hu.

Itt nézhető meg a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata által készített, a Balaton Help alkalmazásról szóló kisfilm: