Korszerűsítik a balatoni ivóvízellátást – megszűnhet a tóból történő vízkivétel

A Közép-Dunántúl ivóvízellátásának korszerűsítését 2022-ben kezdték előkészíteni. A Balaton és térsége ivóvízellátásának modernizációjához kapcsolódó, 3,2 milliárd forint uniós támogatásból megvalósuló projekt tervezése is megkezdődött, amit a kormány kiemelt beruházássá minősített év elején. Ehhez kapcsolódóan a szakemberek november végéig egyeztetnek az illetékes önkormányzatokkal, és felkeresik az érintett ingatlanok tulajdonosait – áll  a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) lakossági tájékoztatótatójában.

 

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. projektjét a magyar kormány idén január elején nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. A balatoni térséget és a somogyi háttértelepüléseket minőségi ivóvízzel ellátó, tervezési szakaszban lévő fejlesztés keretében az évtized végéig

• kiválthatják a korszerűtlen, gazdaságtalanul és környezetterhelő módon üzemeltethető felszíni vízkivételi műveket és egy új, korszerű vezetékrendszer megépítésével az elavult, teljes felújításra szoruló regionális vízvezeték-hálózatot;
• és a jelenlegi, a tóból történő költséges felszíni vízkivétel helyett karsztvízzel, illetve a Mura folyó parti szűrésű vizével állíthatják majd elő, technológiai vegyszer alkalmazása nélkül,  energiatakarékosan, fenntartható és környezetkímélő módon az érintett több százezer állandó lakos és a tóhoz látogató nyaraló ivóvizét.

 

A Balaton nem lesz ivóvízforrás

Megszűnhet tehát a Balatonból történő vízkivétel, helyette a tótól északra fekvő nyirádi karsztvízbázis termelésnövelésével, valamint a kincsesbánya-rákhegyi karsztvízbázisok, továbbá a Mura folyó bevonásával oldhatják meg a térség vízellátását. Utóbbi a Balaton déli parti településeit, valamint a somogyi háttértelepüléseket láthatja majd el ivóvízzel.

A fejlesztés során a karsztvízbázisokat a megújulóképességük figyelembevételével hasznosítják majd, ügyelve rá, hogy a vízkilépés és az utánpótlódás egyensúlyban maradjon.
A délnyugati határnál található Mura esetében fontos szempont, hogy a folyó megőrizze természetes élőhelyi értékeit, biológiai sokféleségét, és csak a jelentős szabad vízhozamát hasznosítsák ivóvízként.

A projekt keretében a „P&B AQUA” Kutatási, Fejlesztési és Műszaki Tanácsadó Zrt. által vezetett konzorcium

 • elkészíti a szükséges terveket, hatástanulmányokat, technológiai tervezési és
  méretezési számításokat, vizsgálati dokumentációkat, modellezéseket;
 • megszerzi a megvalósításhoz szükséges engedélyeket, hozzájárulásokat;
 • azonosítja az érintett területeket, elkészíti a vízvezetési szolgalmi joggal és a
  területszerzéssel kapcsolatos dokumentációkat.

A tervezési feladatok megvalósítása érdekében megbízott szakemberek a várhatóan 2023. november végéig tartó időszakban személyesen keresik fel az érintett települési önkormányzatokat.
A jelenleg zajló előkészítés a lakosságot közvetlenül annyiban érinti, hogy a tervezők megkeresik a megépítendő ivóvízvezeték-hálózat által érintett ingatlanok tulajdonosait a vízvezetési szolgalmi jogi megállapodások megkötése érdekében. Ezenkívül az előkészítés során járják be a tervezett nyomvonalat a terepfelvételeket készítő geodéták és a talajmechanikai szakemberek, akik kis átmérőjű fúrásokkal vesznek talajmintákat – ehhez kapcsolódóan tisztelettel kérik a lakosokat, hogy támogassák munkájukat az érintett területekre való belépés biztosításával.

 

A Balaton vagy a Velencei-tó vízpótlása nem része a projektnek

A DRV hangsúlyozza, hogy:

 • nem része a projektnek az elosztó hálózatokat és az új felhasználói bekötéseket érintő
  munkák tervezése és megvalósítása – a projekt keretében kizárólag egy korszerű
  regionális ivóvízvezeték-rendszer megépítésének tervezése és műszaki előkészítése
  történik meg;
 • nem része a projektnek a mezőgazdasági célú öntözővíz-ellátás biztosítása – a projekt
  keretében csak az öntözővíz vízkivételének lehetőségét vizsgálják meg a murai
  vízkivételnél, a karsztvízből történő öntözés lehetőségének megteremtése fel sem
  merült;
 • nem része a projektnek a Balaton vízpótlása, ugyanakkor a beruházás kedvezően hat
  majd a tó vízszintjére a jelenleg az ivóvíz előállításához szükséges felszíni vízkivételek
  megszűnése miatt;
 • nem része a projektnek továbbá a Velencei-tó vízpótlása sem.

A jelenlegi, 3,2 milliárd forint értékű, uniós finanszírozású KEHOP-projekt befejezését követően, a beruházás tervezési feladatainak lezárultával következhet a megvalósítási szakasz, a kivitelezés megkezdéséhez szükséges közbeszerzési eljárások lefolytatása, majd maga a kivitelezés, az ahhoz szükséges pénzügyi források biztosítását követően.

A jelenlegi becslések szerint több száz milliárdos nagyságrendű beruházás optimális esetben az évtized végéig valósulhat meg, eredményeként költség- és energiatakarékosabb módon,
környezetkímélőbb technológiával, és korszerű távfelügyeleti rendszerrel lesz biztosítható a Balaton-régió vízellátása kiváló minőségű ivóvízzel. (További információk a projektről, valamint az érintett települések listája a DRV honlapján találhatók.)

***

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) az ország területileg legnagyobb víziközműszolgáltatója, amely 378 településen több mint 856 ezer ember ivóvízellátását biztosítja, továbbá 220 településen közel 643 ezer ember számára gondoskodik a szennyvíz elvezetéséről és tisztításáról. A többségi állami tulajdonú vállalat Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegyében szolgáltat.