Korszerűbb lett és bővült a tihanyi Ifjúsági Szállás (Tihanyi Visszhang)

Megújult Tihanyban a Belső-tó partján, az iskola tetőterében lévő Ifjúsági Szállás. A Az épület 1998 óta fogadja tavasztól őszig az osztálykirándulókat, erdei iskolásokat, kerékpáros-, és természetjáró turistákat. A tihanyi önkormányzat által finanszírozott beruházás teljes költsége meghaladta a 10 millió forintot, melyből a felszerelések, bútorok beszerzése 2,2 millió forintot tesznek ki – írja a Tihanyi Visszhang júniusi száma.

A rekonstrukció 2018 őszén kezdődött külső szigeteléssel és a nyílászárók cseréjével, azután tavasszal a belső tér átalakításával folytatódott, ami lehetővé tette, hogy éves üzemelésben tarthasson nyitva a szálláshely. A vendégszobákban lévő fürdőszobák teljes újjáépítésével, szigetelésével és összefolyók kialakításával megszűnt a korábbi leázás problémája. A szobákat, folyosót és az étkezőt borító linóleumot szalagparkettára és járólapra cserélték ki, valamint minden helyiséget kifestettek.

A negyven férőhelyes szállás a felújításnak köszönhetően tovább bővült. Az eddigi hat darab 4 és 8 ágyas szobák mellé új, két ágyas szoba kialakítása vált lehetővé. Az egyszemélyes ágyakkal ellátott, kényelmes, ízléses berendezésű, sík képernyős televízióval felszerelt helyiség az eddigi foglalások alapján a legnépszerűbbé vált.

Régóta jelentkező igényt sikerült a felújítás során kielégíteni egy jól felszerelt teakonyha kialakításával, amit a vendégek örömmel vettek használatba. Lecserélték az emeletes ágyak szivacsait, új ágynemű garnitúrák és huzatok állnak rendelkezésre. Az étkezőben és a folyosón lévő asztalok is megújultak, színes terítőkkel teszik barátságosabbá a szállást.

A közösségi helyiségben egy nagy képernyős televízió teszi lehetővé, hogy kivetítős előadásokat is lehessen tartani. A helyi és környékbeli programokról való tájékoztatásról a szállás dolgozói gondoskodnak.

A munkálatokat környékbeli vállalkozók és a falugondnokság munkatársai végezték. A képviselőtestület döntése értelmében az árak megállapítása is változott. Szobaáron kerül értékesítésre a rezerválás, ez a létszám függvényében és a szoba típusnak megfelelően 17500 és 10500 forint alapárnál kezdődik. Egy éjszakás foglalás esetében a szobaár 20 százalékát plusz díjként számolják fel, amelyet a költségek növekedése indokolt. A foglalások menete és nyilvántartása is megújult, a helyi Tourinform Irodán keresztül lehet informálódni a szálláshelyről. A jelentkezések száma alapján elmondható, hogy nagy igény van az olcsóbb szállásokra. Szívesen megszállnak ebben a nyugodt környezetben a csoportokon kívül a szabadtéri színház előadásaira érkezők, de voltak már esküvőn megfáradt vendégek is.

A szezon végén a felújítás folytatódik az emeletes ágyak, ajtók újra festésével, a régi székek kárpitozásával, a kültéri bejárati rész felújításával.