Koronavírus: lehet-e horgászni a korlátozó intézkedések alatt? (zaol.hu)

A gazdasági ágazatok közül a horgászat tekinthető a vírushelyzet egyik nyertesének, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) kimutatása alapján soha nem volt annyi horgász hazánkban, mint a most záródó szezonban. A kedd éjfélkor életbe lépett kijárási tilalom, valamint az egyéb korlátozások ugyanakkor erre a szegmensre is komoly hatást gyakorolnak.

Miután a horgászat egyéni sporttevékenységnek minősül, így a kihirdetett veszélyhelyzet, illetve a kedd éjfélkor életbe lépett korlátozó intézkedések ellenére is gyakorolható. Mindezt Puskás Norbert, a MOHOSZ azon alelnöke – egyben a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke – mondta a zaol.hu-nak.

Puskás Norbert azt mondja, a tagszervezetektől hozzájuk eljutott információk szerint nemcsak azok vettek horgászbotot a kezükbe, akik utoljára talán gyermekkorukban hódoltak ennek a hobbinak, de az újonnan levizsgázottak száma is ugrásszerűen megemelkedett. A MOHOSZ ezért folyamatosan szervezte az állami horgászvizsgákat – természetesen a szükséges járványügyi előírások betartása mellett.

Ősszel és télen nyilván más lesz a helyzet, hiszen a szezon vége felé járunk, az időjárás sem olyan kedvező, mint tavasszal és nyáron volt, de továbbra is arra számítunk, hogy lesznek horgászok a vizek mentén – folytatta az alelnök. Hozzátette: a kormányrendeletben megfogalmazott korlátozások is szigorú keretek közé szorítják a tevékenységet, a kijárási tilalom miatt éjszakai horgászatra nem lesz lehetőség. Ez alól azok a horgászhelyek sem kivételek, amelyek szálláshellyel együtt kínálják a pecázás lehetőségét, hiszen a kormányrendelet egyértelműen fogalmaz: kereskedelmi szálláshelyek csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak, márpedig a horgászat turizmusnak minősül.

Puskás Norbert azt is hozzátette, az általános rendezvénytilalom miatt versenyek sem tarthatóak. Tapasztalataik szerint ezt az egyesületek is így látják, a már meghirdetett versenyeket sorra mondják le.

A nagykanizsai Zrínyi Horgászegyesület elnöke, Szépligeti Ferenc szerint a kormányrendelet a horgászatra, mint szabadidős sport tevékenységre is hatással van.

Fontos leszögezni, hogy a megfelelő védőtávolság betartása mellett a horgászat továbbra is engedélyezett – magyarázta.  Ami viszont szigorítás, hogy igazodni kell a kijárási tilalom által szabályozott idősávhoz, azokon a horgászhelyeken, ami közterületnek minősül. Ennek értelmében 20 órától reggel 5 óráig tilos ezeken a vízpartokon a horgászat. A nappali órákban tehát továbbra is hódolhatnak a sporttársak a szenvedélyüknek. A védőtávolság megtartása, a fertőtlenítés ezután is kötelező, valamint nyomatékosan kérik a megszokott üdvözlési formák mellőzését.

Szépligeti Ferenc hozzátette: a korlátozás az egyesület működését is jelentősen befolyásolja. Tilos a rendezvények, horgászversenyek megrendezése, de a közgyűlések, kiállítások és fórumok megtartása szintén nem engedélyezett. Az egyesület ügyviteli feladatait a személyes kontaktus mellőzésével, elektronikus úton, illetve videó konferencia alkalmazásával látják el.

A kanizsai egyesület vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség folyamatosan tájékoztatja a tagegyesületeket a vonatkozó rendeletekről. Egyesületük az internetes közösségi média csatornákon keresztül próbál minden szükséges információt megadni a tagságnak, hogy a szabályok betartásával, biztonságosan a továbbiakban is látogathassák a vízpartokat.