Koronavírus: ismét nőtt a fertőzöttek száma Veszprém, Somogy, Zala megyében is

178 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 6139 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy 68 éves idős beteg, az elhunytak száma így 615 főre emelkedett, 3761-en pedig már meggyógyultak. 

(Fotó: koronavirus.gov.hu)

Az aktív fertőzöttek száma 1763 fő legtöbbjük a fővárosban él. Az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 103 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavirus.gov.hu.

A tegnapi adatokhoz képest Veszprém megyében három újabb beteget regisztráltak, így 179 fertőzöttet tartanak nyilván. Somogyban kettő új fertőzöttet regisztráltak, így a betegek száma 41 főre emelkedett. Zala megyében is három újabb emberről jelentették, hogy megkapta a vírust, így az ottani esetszám 286-ra emelkedett.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Európában a járvány második hulláma elkezdődött, ezért szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei, alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén. A közelgő iskolakezdés kapcsán kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége; tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni – hívták fel a figyelmet!

“Nem lett volna nyáron rizikós esküvőt tartani sem, hogyha betartottuk volna a szabályokat. Nem lett volna rizikós, ha a fiatalok Siófokon, a Balatonon vagy Horvátországban nem vettek volna részt több ezres bulikban, ahol egymástól kettő centiméterre tartózkodtak és hordtak volna maszkot”

– ezt már Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora mondta az RTL Klub Híradójának azzal kapcsolatban, hogy vasárnap rekordszámú, 292 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon.

Mint mondta, negyvenszer, hatvanszor magasabb esetszámok voltak a kezdet kezdetén a szomszédos országokban, és Közép-Európa szívében nagyon nehéz volt függetleníteni magunkat tőlük.

Ezzel együtt szerinte itthon kellett volna nyaralni, de az ő ismeretségi körében is sokan voltak olyanok, akik végül a külföldi nyaralást választották. Kifejtette: a magyar fertőzések ilyen mértékű növekedését véleménye szerint a horvátországi nyaralás okozta, és ezt megtetőzte egy olyan természetes következménye a nyárnak, hogy még mielőtt elmentünk volna dolgozni, a huszadikai hétvégén rengeteg voltak a Balatonon, a döntően Horvátországban nyaraló magyarok számos fertőzést okoztak és ebben szuperfertőzők játszották a legfőbb szerepet.

Kiemelte, az igazolt esetek száma nem fedi le a tényleges esetszámokat, ezért azt gondolja, hogy a vírus Magyarországon cirkulál. Az optimizmusra az ad okot, hogy ezek a betegek 25-30 évesek vagy annál fiatalabbak és a vírus nem került be az idősebb korosztályba, a kórházakba és az idősotthonokba. A halálozás azért ilyen alacsony, mert fiatalok kapják el a betegséget.