Kormányinfó: hétfőtől újra kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésben, jön a látogatási tilalom

Előírhatják a munkáltatók az oltás felvételét, látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben, valamint november 1-től kötelező lesz a maszkviselés a közösségi közlekedési eszközökön – jelentette be a kormánydöntéseit a miniszterelnökséget vezető miniszter. 

 

A kormány az operatív törzzsel egyeztetve három új intézkedés bevezetése mellett döntött – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Eszerint a munkaadók javaslatára a cégek és a vállalkozások jogosultak lesznek a foglalkoztatás feltételeként előírni a védőoltást, amennyiben szükségesnek tartják a többi dolgozó megvédése érdekében.

A közösségi közlekedési eszközökön kötelező lesz a maszkviselés november 1-től.

Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalom lép életbe, a szociális intézmények esetében pedig az intézményvezető jogosult elrendelni a látogatási tilalmat – sorolta a politikus.

Ezek a döntések azt szolgálják, hogy az oltások száma növekedjen, minden más intézkedés pedig másodlatos az oltáshoz képest. Az állam munkáltatóként élni fog az oltási kötelezettségi felhatalmazottsággal, az önkormányzatok pedig maguk dönthetik el, hogy kötelezővé teszik-e az oltást vagy sem.

-fogalmazott Gulyás Gergely.