Kordában tartják a csapadékvizet Kapolcson (veol.hu)

Kapolcson régóta gondot okozott az északi, taliándörögdi irányból lezúduló csapadékvíz kártétele. Ezt orvosolták a kiépített vízelvezető rendszerrel – írja a veol.hu.

 

A Taliándörögd felőli tizennégy négyzetkilométeres vízgyűjtő területről az összes víz Kapolcsra, a Dörgödi utca mellett levő kis csatornába folyik, amely eddig azt nem bírta biztonsággal elvezetni. Két éve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert pályázati támogatást a község árvízvédelmi beruházásra.

Az összegből egy bevezető árok megújult, a faluban több mint egy kilométernyi csatornafelújítás készült el, valamint új átereszek épültek, és a problémás helyeken javításokat végeztek. Az építmények nyárra elkészültek, azóta már bizonyítottak, jól vizsgáztak.

A falu Taliándörögd felőli határában záportározóként üzemelő földgát épül most zsilippel, hogy a víz ne zúduljon le a településre. Irányítható lesz az átfolyó víz mennyisége, de állandó tavat nem alakítanak ki. A terület egy részét pedig kivonják a művelés alól, így hordalékfogó hatása lesz. A gát fölött épül majd a Veszprémet Tapolcával összekötő elkerülő út.

Az Eger-patak tisztítása civil összefogással valósul meg évente egy-két alkalommal. A faluhíd előtti részen, a Malom-szigetnél sok a hordalék, amelyet folyamatosan ki kell szedni a mederből, de a növényzetet is rendszeresen ritkítani kell – veol.hu.