Konzerválják a tapolcai vár falait (veol.hu)

 A Kubinyi Ágoston program keretében a muzeális intézmények szakmai támogatására kiírt pályázaton tavaly a város önkormányzata kétmillió forint támogatást nyert a romkert felújításának első ütemére. Az önerővel együtt összesen kicsivel több, mint hárommillió forintot teljes egészében a faljavítási, felfalazási munkákra használják, a kivitelezés a napokban kezdődött – írja a veol.hu.

Décsey Sándor önkormányzati képviselő, a Wass Albert Könyvtár és Múzeum igazgatója elmondta, hogy a pályázat idei kiírásában az önkormányzat a teljes igényelt támogatási összeget, a 4,5 millió forintot elnyerte, így jövőre az önerővel együtt összesen ötmillió forintból folytatódnak a munkálatok.

A romkert mint külső kiállítás felújítása időszerű, hiszen az még az 1980-as években lett feltárva. Jó részét akkor felújították, de a munka félbemaradt, és a terület a belváros egyik szégyenfoltja volt évtizedeken át. Most az a cél, hogy ezt felszámoljuk, a felszínen levő falmaradványokat megóvjuk. Látogatható legyen a romkert, amely a tapolcai vár része volt. A dokumentumok szerint ott, ahol most a munka folyik, udvarház volt, konkrétan annak a pinceszintjét tesszük rendbe. Az volt a vár északnyugati sarka, ott 120 centiméter szélesek a falak, sok követ elnyelnek. Idén is pályázott az önkormányzat a munka folytatására. Az ötmillió forintból hármat a felfalazásra, falkonzerválásra használunk majd fel, a fennmaradó összegből például információs táblák készülnek magyar, angol és német nyelven, továbbá kiállításvezető és múzeumpedagógiai füzetet adunk ki, vártörténeti ismertetést állítunk össze mondta – Décsey Sándor.

Hozzátette: bár sok várrom van a város környékén, de a tapolcai az egyetlen, amely akadálymentesen megközelíthető bárki számára.

Itt elérhető, hogy várszerű élményt kapjon egy kerekesszékkel közlekedő látogató. Persze ez nem olyan várélmény, mint a szigligeti vagy csobánci, de azok nem is minden esetben járhatók körbe. A templomdomb tavaly egy másik pályázat segítségével megújult, a felújítás most ahhoz kapcsolódik. Ezzel nagy lépést teszünk abba az irányba, hogy az egykori tapolcai vár feltárt maradványai jobban értelmezhetők legyenek a látogatók számára. A rekonstrukció szorosan illeszkedik a szintén Kubinyi programból, de két évvel korábban létrehozott várostörténeti kiállításhoz. A lapidárium és a romkert hármasa együtt ad átfogó képet Tapolca történetéről – hangsúlyozta az igazgató.

A távlati tervekről megtudtuk, hogy a tapolcai vár falai egyelőre megmaradnak ebben a formában, nem építik fel őket.

Nem is lehetne egyszerűen megvalósítani, hiszen feltételezésünk szerint a vár jelentős része, az udvar és a palotaszárny a mai iskola épülete és udvara alatt van. Két év alatt nyolcmillió forintot tudunk költeni a romkert rekonstrukciójára. Elkészül a belső tér bazaltzúzalék borítása is, azzal befejeződik a munka.