Könyvhét jazz koncertekkel és borral (balatonfured.hu)

Háy János költő, író nyitja meg az idei füredi könyvfesztivált, amelyen ezúttal is az irodalmi rendezvények mellett koncertek is várják az érdeklődőket június 8-tól.

A Vaszary Galéria kertjében egymást érik a könyvbemutatók és koncertek, a Blaha utcán felállított nagyszínpadon pedig minden este jazz szól.

Hogyan lesz egy hentestanulóból színész? Aki tanyán nevelkedik, operaénekesnek készül, de a vágóhídon titokban a Táncdalfesztivál sztárjáról, Kovács Katiról ábrándozik. Egyebek mellett erre is választ ad a Könnyű neked Szarvas Józsi című könyv, amelyet maga a színész és Bérczes László szerkesztő jegyez. Mindketten itt lesznek, és megbeszélik, hogyan lett a Jászai Mari díjas színészből, Szarvas Józsefből, végül novellista is.

Itt lesz Száraz Miklós György, József Attila-díjas író, Terék Anna Sinkó Ervin-díjas költő, Figula Mihály és Jásdi István borászok, akik utóbbi új könyvének apropóján beszélgetnek majd. A Tempevölgy folyóirat rendezvényén pedig a zene és az orvoslás kapcsolatát kutathatjuk közösen Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológussal, Juhász Előd zenetörténésszel, és Cserép Csongor pszichológussal.

Minden nap lesz koncert a Blaha utcában, vagy épp a Vaszary Galéria teraszán. Zenél a Rafael Márió Trió, a legnagyobb amerikai világklasszisokkal is fellépő jazz gitáros együttese a László Attila Quartet, színpadra lép a kortárs hazai költők verseit megéneklő Boggie, a Seven seconds in The Future és közös koncertet ad az Éles Gábor Trió és Tóth Vera.

A rendezvény keretében fellép az egy kézzel született, mégis az ország egyik legeredetibb trombitásának tartott Barabás Lőrinc. A sokféle műfajban eredetien megszólaló, az úgynevezett ufójazzt játszó Barabás Lőrinc Quartet koncertje izgalmasnak ígérkezik.

Részletes program itt.

A gyerekek sem maradnak programok nélkül a fesztivál alatt. Lesz mese, papírszínház és kézműves foglalkozás, Jazzterlánc koncert a Vaszary kertjében.

A Kisfaludy színpad mellett egész hétvégén a Könyvszolgálat Kulturális Egyesület jóvoltából minőségi, előre válogatott könyvek vásárolhatók 300 Ft-os egységáron reggel 10 és este 10 óra között.