Könyv jelent meg a Balatoni Szövetség volt titkáráról, Lázár Jánosról (veol.hu)

Lázár Jánosról jelentetett meg könyvet a Balatonfüred Városért Közalapítvány. A Balatoni Szövetség titkára, városi képviselő, a településfejlesztési, környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottság elnöke sokat tett a Balaton-parti település fejlődéséért, posztumusz díszpolgári címet is kapott.

Az életéről szóló, a család és barátok visszaemlékezéseiből, fényképekből, publikációkból, az őt említő sajtóanyagokból összeálló könyv bemutatója kapcsán a napokban emlékeztek rá. A Kisfaludy Galéria megtelt az emlékezőkkel.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy Lázár János két évvel ezelőtti halálával egy barátot vesztett el. Egy ízig-vérig balatoni embert, aki nem- csak településben, hanem régióban gondolkodott. Elmondta, hogy Lázár János a Balatonért élő és folyamatosan tenni akaró ember volt. Sajnos sem a díszpolgári címet, sem a könyv megjelenését nem érhette meg.

A bemutatón jelen volt Olti Ferenc, Lázár János iskola- és katonatársa is, aki személyes történetekkel emlékezett rá.

A kötetet Zatkalik András író, újságíró szerkesztette.

– Úgy gondoltam, hogy könnyű dolgom lesz az írással, hiszen személyesen is jól ismertem Lázár Jánost. Ahogy alakult a könyv, úgy jöttem rá, hogy mennyire színes egyéniség volt, hogy milyen nehéz ezt a sokoldalúságot megmutatni. Nemcsak a különböző címeit érdemes megemlíteni, de ő például a balatoni strandokat minősítő Kék Hullám zászló szellemi atyja, de sokat tett a szúnyoggyérítésért is. Az ő nevéhez fűződik a régió borászati rendezvényeinek, borversenyeinek elindítása – mondta el lapunknak a szerző.

A rendezvény végén Gubicza Ferenc, a Balatonfüred Városért Közalapítvány alapító elnökének rövid méltatása után Bándi László helytörténész, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke vehette át a Balatonfüred Városért Közalapítvány Kulturális Nagykövete kitüntető címet.

(14:08)