Kiváló szarvasmarha törzstenyészet egy balatonalmádi vállalkozásban (magyarmezogazdasag.hu)

A marhatenyésztésben a limousin fajta egyik kiváló hazai törzstenyészete a balaton­almádi székhelyű IMÁR Bt.-nél található. A családi vállalkozás ügyvezetője ifj. Csomai Géza, aki tavaly óta elnöke a Limousin és Blonde d’Aquitane Tenyésztők Egyesületének, ezen kívül a NAK Veszprém megyei állattenyésztési osztályának. A 2019-es Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokról minden díjat elvitt azokban a kategóriákban, amikben elindult állataival, és ugyanabban az évben ő kapta a Portfolio Agrárszektor Év Állattenyésztője díját is – írja a magyarmezogazdasag.hu.

– A növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozást édesapám alapította 1994-ben. Ő ma is jó egészségnek örvend és minden nap megjelenik a cégnél, de 10 éve én irányítom a vállalkozást – vázolta az IMÁR Bt. hátterét Csomai Géza.

Mint elmondta, jelenleg 330 limousin tehenet és azok szaporulatát tartják, ez körülbelül 6-700 állatot jelent. Magyarmerinó-szaporító tenyészetük 3800 anyajuhot számlál, fő profiljuk a pecsenyebárány-előállítás.

Limousinokkal 2012 óta foglalkoznak, és már a kezdetekkor a tenyészállat-előállítást jelölték meg célként. A tenyészüsző- és tenyészbika-előállítás mellett a tenyésztésre be nem állított állatokat hízóalapanyagként értékesítik. A koncepció azóta sem változott. Minden tenyészállatuk törzskönyvezett és – természetesen – tisztavérű limousin. A tartástechnológiáról Csomai Géza elmondta, hogy a borjakat 6-8 hónapos korukig az anyjukkal tartják a legelőn vagy a télikertben, és kéthónapos koruktól már tápkiegészítést is kapnak a „borjúóvodában”.

 

A cikk folytatása itt érhető el.