Kiváló italok az idei borheteken is Badacsonytomajon (veol.hu)

Már a megnyitó előtti este több száz vendéget vonzott az idei, július végéig tartó  Badacsonyi Borhetek programja Badacsonytomajon. Az ünnepélyes megnyitón Krisztin N. László polgármester arról beszélt, hogy a borheteken idén két jeles évfordulót is ünnepelnek.

 

– Idén 1020 éves Badacsonytomaj, és 30 éve kaptuk meg a Szőlő és a bor nemzetközi városa címet. A jubileumon fejet hajtunk elődeink előtt, akik megalapozták a mi életünket is. A szőlő és a bor éve az idei, több rendezvényen hívjuk fel a figyelmet a badacsonyi borokra. A múlt hősei, a borvidékért sokat tett Kiss Ervin és Kozári Géza emlékére táblát avattunk, a jelen hősei pedig ma kínálják a boraikat itt nekünk – mondta a polgármester.

Kovács Zoltán államtitkár, a borhetek fővédnöke felhívta a vendégek figyelmét arra, hogy az egyik leghíresebb fesztivál a városban a boré, amelynek elkészültéhez sok veríték kötődik.

– Minden tiszteletem a gazdáké, akik kiváló borokat készítenek. A badacsonyi borok közül a kéknyelű és a szürkebarát azok közé tartozik, amelyekből nincs még egy másutt a világon – mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy hazánkban minden adott ahhoz, hogy a termelők és a fogyasztók is tehessenek a magyar bor jó hírnevéért. A borheteken kínált borok előzőleg idén is a hegyközségi borversenyen mérettek meg.

Az abszolút második helyezett a Borbély-pincészet, abszolút első helyezett a Németh-pincészet 2015-ös olasz- rizling töppedt szüretelésű bora lett. A Város Bora címet ezúttal a Sipos-borház 2015-ös félszáraz szürkebarát bora nyerte. A borhetek július 30-ig várják a legjobb helyi borokkal és sok programmal a vendégeket. Hétfő este a Mongoose Limit, kedden Járai Márk lép fel.

A Canarro tradicionális gipsy jazzt játszik 19-én, másnap a Lóci játszik zenekar mutatkozik be. Az F.R.B. 21-én szórakoztatja a közönséget, másnap a Stahl Barbara-Havai Gábor duó énekel. 23-án a Sean Koch Trio, másnap pedig a Cafe Quartet zenél. Szakonyi Milán 25-én lép színpadra, a Hello Kids és Gájer Bálint a következő estén. A 27-i vendég a Blahalouisiana, másnap újra a Stahl Barbara-Havai Gábor duó hallható, a Kerekes Band 29-én játszik világzenét. Július 30-án NÁGI, azaz Nagy Brigitta énekel. A borhetek DJ-je minden este Roger Bucks (Robi) lesz.