Kiürítik a vitorláskikötőt Révfülöpön – felháborodtak a hajósok

Nem hosszabbítják meg az év végén lejáró szerződéseket a bérlőkkel, így több tucat vitorláshajónak kell kiköltöznie a révfülöpi (volt) NSK Kikötőből. A Marina és más révfülöpi ingatlan az idei esztendőben került a Mathias Corvinus Collegiumhoz. A túravitorlázókat tömörítő Facebook csoportban a vitorlázók felháborodásuknak adtak hangot. 

Ahogyan korábban a Népszava megírta: a hivatalosan tehetséggondozással foglalkozó Mathias Covinus Collegium (MCC) Alapítvány – pécsi, zalaegerszegi, szekszárdi és szombathelyi ingatlanok mellett – a révfülöpi kikötőt is megkapta az államtól.

Az Alapítvány akkori közlése szerint „korszerű, több száz fiatal elszállásolására és időszakos oktatására, játékos foglalkoztatására alkalmas gyermektábort alakít ki.”

Ezt tényt erősíti a legnagyobb közösségi portálon lévő, túravitorlázókat tömörítő csoporton megjelent bejegyzés is, mely szerint felújítási munkák kezdődnek a területen, így az Alapítványnak nem áll módjában meghosszabbítani az év végén lejáró,  hajóhelyekre kötött bérleti szerződéseket.

A Mathias Covinus Collegium a döntést a következőképpen indokolta:

A Halász utcai és a Kacsajtosi úti gyermektábor összevonásával egy többszáz gyermeket befogadó egész évben üzemelő a diákok számára ingyenes képző és rekreációs központot alakítunk ki. A munkálatok már 2021 elején elkezdődnek annak érdekében, hogy a fiatalok szakmai programjaik során minél hamarabb élvezhessék a helyszín nyújtotta lehetőségeket. Az elmúlt időszakban több szakmai egyeztetést követően arra a következtetésre jutottunk, hogy az ingatlanon elvégzendő felújítás a kikötő területét is nagymértékben érinti. A tehetséggondozáshoz elengedhetetlen infrastrukturális feltételek kialakítása a következő években valósul meg, ennek keretében maga a vitorláskikötő is megújul majd. Ebben az időszakban a terület ezen része a  korábbi tevékenységre sajnos nem lesz használható. 

Azt kérik a nyilvánosságra került levélben, hogy a vitorlások tulajdonosai intézkedjenek a hajók elszállításáról, amire – bár ez a kiküldött levélben nem szerepel – három hónap türelmi időt kapnak a tulajdonosok.