Kitűnőek a balatoni borok – francia szakemberek szerint (veol.hu)

Nemcsak a nedűk minőségét, a különleges bio- és vegánborokat, hanem a Balatonfüred-csopaki borvidék impozáns szőlőültetvényeit is dicsérték francia borászatok vezetői, akik nemrég Balatonfüredre látogattak.

A Nantes közelében fekvő Loire menti, háromezer lakosú St. Florent-Le-Vieil város környékéről érkeztek a borászok Balatonfüredre; a francia település 21 éves testvérvárosi kapcsolatot ápol Tihannyal. A háromnapos látogatás célja az volt, hogy megismerjék a francia borászati vezetők a gasztroturizmus és a borászatok együttműködését, ami jellemző Balatonfüred, Tihany, illetve a környék idegenforgalmára- írja a veol.hu.

A 12 tagú küldöttséget Hári Lenke, Balatonfüred alpolgármestere, Tósoki Imre, Tihany polgármestere, valamint Gyukli Krisztián borász, a Rizling Generáció Egyesület elnöke köszöntötte, és beszélt egyebek mellett a térség borászatáról, ehhez kapcsolódó rendezvényeikről, illetve a legismertebb szőlőfajtákról, az ültetvényekről.

A francia vendégeket a Rizling Generáció tagjai, akik a Balatonfüred-csopaki borvidék fiatal borászai, kalauzolták a borvidék különböző borászataiba, éttermeibe és szőlőültetvényeibe, valamennyien elragadtatással beszéltek a látottakról, dicsérték a kitűnő ételeket és italokat, a szépen művelt ültetvényeket, a vendégszeretetet.