Kisvárosnak is jó a falusi csok (sonline.hu)

Nemcsak a falvak, a kisvárosok is jól járhatnak a falusi csokkal. Megyénkben több kisvárosnak is előnyös lehet ez a támogatási forma, erről készített a sonline.hu egy körképet.

A falusi csok (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) az 5000 lakó alatti településeket érinti, ahol a népesség 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Ez az országban 2031 települést jelent. A falusi csoknál a támogatás egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermeknél 2,6 millió, míg három gyermek után 10 millió forint. Ez használt lakás vásárlására, bővítésére és felújítására is felhasználható. Az új konstrukció júliusban, de legkésőbb szeptember elsejével lépne életbe.

– Jó, hogy nincs megkülönböztetés város és falu között, és ugyanúgy pályázhatnak nálunk is – állítja Czeferner Józsefné, Nagybajom polgármestere. Hajdan a többgenerációs családi házak voltak jellemzőek Nagybajomra. Ma már olcsón lehet lakáshoz jutni a településen. Az 1970-es években épült kockaházak 3-5 millió forintért megvehetők. Czeferner Józsefné bízik benne, hogy a falusi csokkal kevesebb lesz az üres lakás vidéken.

Kadarkúton népszerű lesz az intézkedés, tartja Karsai József polgármester, akinek már több fiatal család jelezte, hogy a használt lakások bővítésében, felújításában gondolkodnak. A kisvárosba újabban egyre többen költöznek a szomszédos községekből.

– Ha olyan fiatalok telepednek le, akik dolgozni akarnak, akkor ez komoly segítség – mondta Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere. Munkahely van, mert a kisvárosban egy új gyümölcsfeldolgozó, egy fémipari és egy nyomdaipari cég is várja a munkavállalókat. Élénk az érdeklődés az ingatlanpiacon, és az utóbbi időben több kisgyermekes család érkezett. Még Debrecenből, és a Balaton-partról is költöztek ide. Legutóbb egy értelmiségi család két gyermekkel szintén eladó ingatlant keresett.

Csurgón kiszámolták: náluk ötezer alatt van a lélekszám, mert januárban 4902-en voltak. Füstös János polgármester szerint a falusi csokkal a járási székhelyek és térségi központok előnyösebb helyzetbe jutnak majd, mint a zsáktelepülések. Csurgón vegyes a kép: vannak elvándorlók, de iskola után hazatérő fiatalok is.

A Balatonnál latolgatják, beférnek-e

A Balaton-parti települések még nem teljesen tájékozottak, és sok helyen csak remélik, hogy beleesnek abba a kategóriába, ami a falusi csok alkalmazását jelentheti. Balatonmáriafürdőn nem csökkent a népesség, 700- 800 közötti állandó lakó van a településen, de nyaranta 3-4 ezer betelepülő. Az erre vonatkozó mérőszám, a lakosegyenérték 5-6 ezer lakót mutat ki egy évre kivetítve. Galácz György polgármester elmondta: vannak külföldről hazatérő fiataljaik is, de még csak kis számban.

Pár száz lakóval, de túllépték az ötezres lélekszámot Balatonbogláron, ezért valószínűleg nem részesülhetnek a falusi csokból, de Mészáros Miklós polgármester örül, ha a többi balatoni település is fejlődhet. Az intézkedéstől azt várja, hogy segít megállítani az elvándorlást, és a helyi fiatalok családalapítását és maradását segíti. Mészáros Miklós szerint Balatonbogláron munkaerőhiány és ingatlanhiány van. Arra lenne szükség, hogy a helyi fiatalok találjanak házat, mert sok a munkahely a környéken, de a betelepülőknek is örülnek.

A portfolio.hu közzétette az ország olyan településeinek listáját, ahol számításaik szerint a falusi csok kedvezménye igénybe vehető.