Kisrepülők kényszerleszállása Sármelléken – szimulációs gyakorlatot tartott a katasztrófavédelem

Létfontosságú rendszerekkel és létesítményekkel kapcsolatos országos gyakorlatot tartott szerdán a Zala megyei Sármelléken a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A résztvevő hatóságok a közlekedési ágazat légiközlekedési alágazatába tartozó rendszerelemek sérülékenységét, valamint a többi szervvel történő együttműködést vizsgálták- írja közleményében a Zala Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Az alapfeltételezés szerint a viharos idő miatt a sármelléki repülőtéren három kisrepülőgép hajtott végre kényszerleszállást. Az egyik a leszállópályán landolt, de megsérült és kigyulladt. Egy másik légi jármű a cargo épület tetejére csapódott, egyik utasa kiesett, és csak alpintechnikával lehetett menteni. A harmadik repülő sikeresen leszállt, ám ezt megelőzően üzemanyagot juttatott a Kis-Balatonba. A szél fákat döntött ki, amelyek a felsővezetékeket károsították, a repülőtér és környezetének áramellátását veszélyeztetve. A vihar után problémák jelentkeztek a vízellátásban, illetve a szennyvíz kezelésében is.

Az egyidőben bekövetkező nagyszámú káresemény kezelésére a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság működésbe léptette operatív törzsét a társszervek és az érintett közműszolgáltatók által delegáltak bevonásával. A repülőtéri tűzoltószolgálat megkezdte a szükséges beavatkozásokat, míg az operatív törzs lakosságvédelmi intézkedéseket készített elő. Erről a rendőrség és a polgári védelmi szervek segítségével tájékoztatták a lakosokat. Mindeközben a katasztrófavédelem a szolgáltatókkal való folyamatos kapcsolattartással, gyors és hatékony beavatkozással segítette a helyzet megoldását.

A gyakorlat során a helyreállítás mindenhol megtörtént, az érintett hatóságok és szolgáltatók együttműködése, az erőforrások összehangolása jól sikerült. Az operatív törzs befejezte működését.

Kovács Bonifác tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője utalt arra, hogy egy létfontosságú létesítménynek, valamint az ahhoz kapcsolódó rendszereknek különleges körülmények között is működniük kell. A mostani szimuláció rávilágított arra, hogy a rendkívüli időjárási körülmények milyen hatással lehetnek az alapvető szolgáltatásokra (elektromosenergia-ellátás, vízszolgáltatás, közlekedési infrastruktúra), valamint a létfontosságú rendszerekre és létesítményekre. A gyakorlat egyebek mellett tűzoltási, műszaki mentési, vízvédelmi és lakosságvédelmi feladatokra terjedt ki, de a repülőtér kényszerhelyzeti tervét is kipróbálták. A katasztrófavédelem tagjai elsősorban a védelmi igazgatási feladatok gyakorlására, az iparbiztonsági és vízügyi hatósági, valamint az operatív tevékenységre fókuszáltak.