Kisfaludy-program: 83 milliárd forintot osztottak ki szállodafejlesztésre (24.hu)

Komolyan gondolja a Magyar Turisztikai Ügynökség a koronavírus-járvány miatt megrogyott turizmus támogatását, és meg is vannak ennek az első nyertesei. Közzétették a Kisfaludy-program részeként meghirdetett „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” elnevezésű pályázat nyerteseinek névsorát. A felhívás keretösszege eredetileg 20 milliárd forint volt, ehhez képest az MTÜ 83,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást osztott ki – a 24.hu összegzése szerint.

A legnagyobb támogatást a Vajna-kaszinókat továbbvivő Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándor OTP-elnökhöz és Hernádi Zsolt Mol-főnökhöz köthető CDHT Hotel Projekt Kft. kapta a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére, összesen 8 milliárd 632 millió forintot. Ez ráadásul nem az első támogatás, amihez a három milliárdos hozzájut, már bő egy éve is arról írt a hírportál, hogy a Kisfaludy-programból 2,9 milliárd forintot kaptak erre a fejlesztésre.

 

A pályázat legnagyobb nyertese Mészáros Lőrinc. Az Opus Global Nyrt.-n keresztül a felcsúti dollármilliárdos érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels 14 vidéki szállodáját összesen 17,7 milliárd forintból újítják fel.

Mészáros Lőrinc és Tiborcz István korábbi közös vállalkozása is kapott állami támogatást, a nemrég a tizedik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel és Balázs Attila által megvásárolt Appennin Nyrt. egyik leányvállalata, a Pro-Mot Hungária Kft. 7 milliárd 350 millió forintot kapott a balatonvilágosi Club Aliga hotel és élményközpont fejlesztésére, míg a balatonfüredi vitorlásközpont szállásfejlesztésére 4 milliárd 400 millió forint jutott a szintén e cégcsoporthoz tartozó Solum-Invest Kft-nek.

 

Club Aligára már korábban is jutott

Ez a két cég április elején, amikor még Tiborcz és Mészáros Lőrinc volt az Appennin tulajdonosa, a balatonfüredi kikötő felújításához és a Club Aligához tartozó kikötőre már kapott 1-1 milliárd forint támogatást a Kisfaludy-program keretében. Részesedésük eladását Tiborczék

 A mostani döntésre az Appennin Nyrt. hívta fel a figyelmet közleményében, közölve, hogy a Club Aliga és a füredi kikötő területén is szállodák építésébe kezdett. A tőzsdén jegyzett társaság a Club Aliga területén egy egész évben működő, 4 csillagos, 160 szobás szállodát épít. A hotelhez wellness részleg, konferenciaközpont, sportpályák, játszóterek, boltok és kávézók is tartoznak majd. Balatonfüred központjának egy eddig beépítetlen területén pedig egy több mint 100 szobás, 5 csillagos, szintén egész évben működő szálloda építését kezdte meg a vállalat. A munkálatok márciusban indultak a mélyépítéssel, a szálloda átadását ugyancsak 2023-ra tervezik. A cég szerint a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai nem befolyásolják érdemben a terveiket, sőt a belföldi turizmus további bővülésére számítunk hosszabb távon is.
Megújulhat Keszthely Helikon szállója
Tiborcz István volt üzlettársa, a győri Paár Attila cége is nyert az MTÜ pályázatán, a keszthelyi Helikon Hotel felújítására kapott összesen 3 milliárd 987 millió forintot.

A napi.hu arról írt tavaly ősszel, hogy a milliárdos vissza nem térítendő állami támogatás ellenére sok helyen nem kezdődtek meg a szállodaépítkezések, és az építőipari drágulás miatt a tervek a fiókban maradhatnak. Keszthelyen például a Hotel Baron beruházására 1,8 milliárd forintot ítéltek meg, de semmilyen hír nem érkezett róla. Mindenesetre a szálloda felújításra most is jutott vissza nem térítendő állami támogatás, az Adventor Hotel Kft. 4 milliárd forintból fejlesztheti az ötcsillagos keszthelyi szállodát. A nyertes cég Mészáros üzlettársának, a tiszakécskei útépítő milliárdosnak, Szíjj Lászlónak az érdekeltségében áll, bár nem közvetlen tulajdonosa a szállodás cégnek. A tulajdonos a Themis Magántőkealap, amit a Minerva Befektetési Alapkezelő Zrt. kezel, ez utóbbit vette a nevére Szíjj László tavaly márciusban.

Januárban derült ki, hogy a dohánybizniszben is érdekelt Czéh-Tóth Márk érdekeltsége megszerezte a patinás Palatinus Hotelt. A Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Zrt. két társaságnak adta el a százszobás, felújítandó szállodát. Nem kellett csalódniuk, a Hotel Palatinus Kft. most 3,5 milliárd forintot kapott a patinás szálloda felújítására – írja a 24.hu.