Kis-balatoni bor a az Országházban (likebalaton.hu)

Harmadik helyezést szerzett „Az Országház Bora” választáson a Kányaváry Borbirtok 2019-es Pirkadat rozéja, a kis-balatoni borászat így elit klubba került, s még inkább ráirányulhat a figyelem. 

A Hévíz Város Bora címmel is büszkélkedő Kányaváry Borbirtok először indult a versenyen, rögtön két tétellel. A dr. Kállay Miklós, a Szent István Egyetem professzor emeritusa, a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke által vezetett zsűri pedig a rozék között a legjobb három közé választotta a Pirkadatot, amely így bekerült a Parlament reprezentációs kínálatába.
Az idei seregszemlére 103 borászat 231 nedűvel nevezett, 9 kategóriában. A megmérettetésen elsősorban a Kárpát-medencében őshonos vagy már régen meghonosodott szőlőfajták és tradicionális házasítások kapnak szerepet.

A díjátadó résztvevőit Kövér László házelnök levélben köszöntötte. Változó világunkban egy ország versenyképessége megújulási erejében rejlik, írta. A magyar bortermelés ezt az erőt példázza: az évszázados hagyományok tiszteletben tartása mellett képes volt az állandó megújulásra.
– Az Országház bora válogatás ennek az időt­állóságnak, megújulási képességnek és minőségnek a támogatója és hirdetője. A díjnyertes borok a magyar törvényhozás otthonában, a reprezentáció részeként méltó módon képviselik borkultúránkat, ezzel is hozzájárulva nemzetünk önbecsülésének és országunk hírnevének öregbítéséhez. A magyar bor összeköt bennünket egymással és más nemzetekkel, a nagyvilággal – fogalmazott Kövér László.

A cikk folytatása itt elolvasható.