Királyszentistváni szeméttelep: levelet írtak Veszprém polgármesterének a tiltakozók (veszpremkukac.hu)

A királyszentistváni hulladéklerakó bezárásáért demonstrálók küldöttsége levelet írt Porga Gyulának, Veszprém polgármesterének, a hulladékkezelési szolgáltatást igénybe vevő önkormányzatok társulási tanácsának legnagyobb várost képviselő tagjától, amit személyesen vittek el a veszprémi városházára: „Európa legmodernebb hulladékkezelője helyett egy bűzös, elavult gépparkkal, a tervezett szemétmennyiség feldolgozására képtelen üzemet építtetett a társulás” – áll a demonstrálók véleménye a veszpremkukac.hu által közölt alábbi levélben.

„Porga Gyula, Veszprém város polgármestere részére

Tisztelt Polgármester Úr!

Ötödik hete Veszprém utcáin tüntetnek a királyszentistváni szeméttelep körül élő lakosok, akiknek mindennapjait keseríti meg a hamis ígéretekkel megépített lerakó. Európa legmodernebb hulladékkezelője helyett egy bűzös, elavult gépparkkal, a tervezett szemétmennyiség feldolgozására képtelen üzemet építtetett a társulás. A tervekhez képes mára olyan helyzet alakult ki, hogy a szemét válogatás nélkül kerül a lerakóba.

Mindez a lakóépületektől pár száz, a Balatontól néhány kilométer távolságra. Fotók bizonyítják a szabálytalan hulladékkezelést, az elmúlt években pedig a hatóság is több alkalommal megbírságolta a hulladéklerakó üzemeltetőjét.

2018 márciusában az NHKV Zrt. a telep bezárásáról tájékoztatta az érintett önkormányzatokat, mivel bebizonyosodott, hogy a próbaüzem alatt sem sikerült a problémákat megoldani. Az önkormányzati társulás tanácsa, melynek vezetőjét Veszprém város közgyűlése adta, álláspontunk szerint nem képviseli a negatív hatásokat elszenvedő települések lakóinak érdekeit. A szeptember 26-ai tanácskozás után bebizonyosodott, hogy nem partnerként tekint az érintettekre, a megbeszéltek betartását nem tartja fontosnak. A civilek képviseletében a múlt héten megjelöltünk négy személyt, akik a demonstrálók felhatalmazásával bírnak és készen állnak arra, hogy a tervezett munkacsoport felállítását előkészítsék, a közös munkát, együttgondolkodást megkezdjék.

Mint az önkormányzati társulás legnagyobb befolyással bíró településének első számú vezetőjét, kérjük, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a tárgyalások, a közös munka meginduljon! Éljen a befolyásával, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a társulás és a tanács működése a tagok képviseletén alapulva, szabályos keretek között, az érintettek érdekeinek figyelembe vételével történjen!

Tisztelt Polgármester Úr!

A demonstrálók többször bizonyították, hogy tárgyalóasztal mellett kívánják ezt az ügyet megoldani.

Tájékoztatjuk, hogy 2019. október 24-éig várjuk válaszukat az Önök megkeresésére küldött delegáció munkájának megkezdésével kapcsolatosan. Erre az időszakra a demonstrációt kizárólag a Budapesti útra hirdetjük meg. Amennyiben Önök továbbra is úgy ítélik meg, hogy nem tartják partnernek az alkotmányos jogaikért törvényes eszközökkel kiálló civileket, elégedetlenségünknek a jelenleg is rendelkezésünkre álló minden helyszínen hangot fogunk adni. A helyzet megoldásának kulcsa az Ön kezében van.

Reméljük, megértik ennek a problémának a súlyát, partnerek lesznek abban, hogy a „szeméttelep” helyzetének megoldását szakértők bevonásával tárgyalóasztal mellett oldják meg az érintett felek.

Üdvözlettel:

dr. Soós Gábor

helyi önkormányzati képviselő Balatonfűzfő

a civil delegáció vezetője”