Kinek üzlet a parkolás Tihanyban? (Tihanyi Visszhang)

Nem hosszabbította meg a Tihanyi Erdőbirtokossági Társulat az önkormányzattal kötött parkolási szerződést, a tulajdonukban álló három parkolót ezentúl maguk üzemeltetik. A múlt év decemberében lejáró ötéves szerződést január végéig ugyan meghosszabbították a felek, annak reményében, hogy megállapodás születik, de nem közeledtek egymáshoz az álláspontok, így a  Fogas-, az Akasztó dombi- és a Somosi strand parkolót a társulat működteti tovább a saját feltételei szerint – írja a Tihanyi Visszhang.

 

Tihany valamennyi autós parkolóját eddig a Congéria Településüzemeltető Kft. működtette. Az Erdőbirtokossági Társulattal 2011-óta állt szerződésben az önkormányzat, ennek értelmében a  társulat bérbe adta a tulajdonát képező három parkolót az önkormányzat cégének, amely az üzemeltetés mellett elvégezte a szükséges karbantartást, takarítást, ellenőrizte a parkolást, gondoskodott az automaták megfelelő működéséről illetve a nemzeti mobil parkolási rendszeren keresztül naponta elszámolt a parkolásból befolyt öszszeggel. Mindezért a társulattól a bruttó bevétel 35 százalékát kapta meg a Congéria.

A parkolási díjak fontos részét teszik ki a település bevételeinek, 80-90 millió forintos tételt jelent ez, az önkormányzat ebből fedezi a mintegy húsz alkalmazottat foglalkoztató Congéria  településüzemeltető cég működését. Az önkormányzat tájékoztatása szerint tavaly az említett három parkoló bruttó 28 millió forintot termelt, a költségek kifizetése után mintegy 8,5 millió
forint bevétele marad ebből a Congériának, igaz ebből még ki kell fizetni a Falugondnokság telephelyéről a szemétszállítás díját.

Az Erdőbirtokossági Társulat azt kérte, hogy csak egy évre kössék meg a parkolási szerződést és csökkentsék a működtetésért járó 35 százalékot harminc százalékra.
– Későn, december 7-én kapta meg az Erdőbirtokossági Társulat levelét a hivatal arról, hogy a korábbi feltételekkel nem kívánnak szerződést hosszabbítani. Nem volt idő már a decemberi gazdasági bizottsági ülésen és a testületi ülésen tárgyalni erről, ezért kértük a lejáró szerződést hosszabbítsuk meg január végéig, amíg egyeztetni tudunk erről – válaszolta a lap kérdésére
Tósoki Imre. A polgármester januárban el is ment az Erdőbirtokossági Társulat elnökségi ülésére, ahol tárgyalt a parkolási szerződésről, indítványozta, hogy azonos feltételek mellett két évre kössenek szerződést a felek, amely ezt az önkormányzati ciklust még kiszolgálná, aztán 2024-ben a helyközi választások után az új képviselőtestülettel új feltételekkel lehetne megállapodni a parkolók üzemeltetéséről.

– Meghallgatták az álláspontomat, aztán később kaptuk az értesítést, hogy nem fogadják el a javaslatot, nem hosszabbítanak velünk szerződést. Elhangzott kritikaként, hogy nincsenek megelégedve a parkolás ellenőrzésével, vegyünk fel még egy parkolóőrt. De ezt a kérést nem tudjuk teljesíteni úgy, hogy közben az üzemeltetésért járó bruttó bevételt is csökkenteni szeretnék – fogalmaz Tósoki Imre.

A nyári szezonban két őr ellenőrzi a parkolókat, télen csak egy. Az önkormányzat pályázati úton keres és keresett új parkolóőrt, de eddig a kínált bér ellenében nem akadt jelentkező.

 

Nem terveznek áremelést, legfeljebb sorompót

– Nem kezelt minket partnerként az önkormányzat. Többször jeleztük, hogy nem jó a parkolók ellenőrzése, kevés az őr, legalább négy parkolóőrre lenne szükség a szezonban, de nem tettek szinte semmit. Ez egy üzlet, úgy gondoljuk, a 35 százalékért cserébe nem kaptunk megfelelő szolgáltatást, ha magunk üzemeltetjük a parkolókat lényegesen több bevételre tehetünk szert – válaszolta a Tihanyi Visszahang kérdésére Hamar László, az Erdőbirtokossági Társulat elnöke. Elmondta, valóban nem került az ügy a társulat közgyűlése elé, de erre nincs is szükség, mert a
szerződés lejárt, egyébként a közgyűlés korábban felhatalmazta az elnökséget az ügyben való döntéssel.

– A parkolókat működtetjük tovább, nem tervezünk áremelést, elképzelhető, hogy a hatékonyabb működés érdekében a nagy parkolóban bevezetjük a sorompós rendszert, de erről még nincs döntés, ahogy azt is meg kell vitatnunk, hogy a helyiek parkolási kedvezményei milyen formában maradhatnak meg – fogalmazott Hamar László.
A parkolási szerződést tehát felbontották, megtörtént az egymás közötti elszámolás. Tihany parkolási lehetőségeit nem érinti a változás.

***

Tavaly nyáron lépett életbe az új parkolási rend, amely jelentősen emelte a településen a parkolási díjakat. Az új tarifákkal Tihany centrumának tehermentesítése volt a cél, arra szeretnék ösztönözni az autósokat, hogy ne a falu központjában tegyék le járműveiket, hanem válasszák a kissé távolabbi olcsóbb parkolókat. A tihanyi állandó lakosok továbbra is 2540 forinttért válthatják meg az éves parkolási bérletüket, amely korlátozás nélkül bármelyik parkolóban használható – írja a Tihanyi Visszhang.