Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: a badacsonyi Egry József-kilátó (welovebalaton.hu)

Szőlősorok és a fonyódi hegyek tárulnak fel előttünk, ha megmásszuk a Badacsony tetejét. A híres festőről elnevezett kilátópont már a kalandos feljutásért és a panorámáért is megéri.

Fotó: Kőrösi Tamás – We Love Balaton

Egyrészt a teljes balatoni panoráma élvezhető, másrészt semmilyen, a kilátóhoz tartozó „alkatrész” nem zavarja a kilátást. Ezt a mondatot még két éve írta a welovebalaton.hu a badacsonyi fennsík látványosságait összeszedve, és azóta is kitartanak mellette. Az 1908-ban emelt, a híres, Badacsonytomajon elhunyt festőről elnevezett Egry kilátó voltaképp egy egyszerű kőplatform, amire fel lehet állni (avagy ülni), és onnan figyelni, mi történik a szemközti fonyódi löszfal alatt, vagy épp a lábunknál elterülő szőlősorok között – írja a balatoni portál.

A hegytető egyik legnépszerűbb túraútvonalán, a meredély szélén haladó kék jelzésen (ami az Országos Kéktúra része egyben) található a kilátó, nem messze a Ranolder-kereszttől, ami a hegy másik lélegzetelállító panorámapontja. Szóval azért meg kell mászni a Badacsonyt, ami közepes kondival kényelmesen-lihegősen abszolválható, de utána a Balaton széles sávját kapjuk a szemünk elé – amíg a környező fák engedik kóborolni a tekintetet.

Hogyan jutok ide? Több útvonal is lehetséges:

– Badacsonytomaj állomásáról indul a kék kereszt, ami a Bazalttemplomig visz, onnan jobb-bal kanyarokkal pedig fel is vezet a hegyoldalba. A Klastrom-kútnál a piros körre kell letérni balra (ez a Kuruc körút), majd arról még a Rózsa-kő előtt jobbra a kék háromszögre. A Páholy-sziklánál balra kell kanyarodni a Kéktúrára, ami némi kaptató után odavisz a kilátóhoz.

– Ennél egyszerűbb, ha a badacsonyi állomásról indulva a kék háromszöget követjük a Páholy-szikláig, onnan meg a Kéktúrát.

– Badacsonylábdihegy állomásáról a sárga sávon, majd a piros sávon, míg Badacsonytördemicből a Kéktúrán juthatunk el a Bujdosók lépcsőjéig, ami felvisz a tetőre, majd a lépcsősor tetején jobbra fordulva csakhamar a kilátóhoz vezet.