Kiállító- és rendezvénytérrel bővül a Majormúzeum (Keszthelyi Tv)

Sikeres évet tudhat maga mögött a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum filiáléjának közel 16 ezer látogatója volt 2019-ben. A következő év is eseménydús lesz; az Élménygazdaságban malmot építenek, illetve az egykori cselédlakásokat is felújítják, kiállító- és rendezvényteret alakítanak ki.         

A 2019-es év újdonsága volt a májusfa kitáncolás.  Ez a program régen is egy közösségépítő esemény volt, ezt szeretné a múzeum tovább népszerűsíteni a fiatalok körében.

A géptalálkozó kiemelt rendezvénye a kiállítóhelynek. 2020-ban 15. alkalommal rendezik meg a programot. Az ország minden részéből érkeznek majd a veterán gépgyűjtők. A jeles évfordulót szeretnék méltó módon megünnepelni.

A programsorból idén sem maradt ki a húsvéti piknik, a múzeumok éjszakája, a kaláka és a Márton-nap. A rendezvényeket és a kiállítást 16 ezer fő látogatta meg 2019-ben. A tavaszi bérletet kiváltva közel húsz, míg ősszel huszonöt osztály látogatott el a múzeumpedagógai foglalkozásokra, melyre nagy hangsúlyt fektet a kiállítóhely.

„Élményszerűen kapnak a népéletből, néphagyományokból, hagyományos gazdálkodásból szeleteket, ki is próbálhatják az eszközöket, igyekszünk őket tevékenységre fogni. Hogy említsek néhány témakört: pásztorélet titkai, őszi terményismeret és tartósítás, kenyérsütés.” – mondta a Keszthelyi Tv Híradójában Szabóné Lázár Ibolya, a kiállítóhely vezetője.

A múzeum épületegyüttesének legrégebbi részei az utcafronti cselédlakások. 2020-ban több mint 200 négyzetméternyi területet újíthat fel itt a múzeum. A Festetics-örökség program keretében végezhetik el a turisztikai célú beruházást. A gabona témakörében létesítenek itt kiállítást.

„Ez kiállítótér és rendezvénytér lesz. Programokat szeretnék majd itt szervezni és foglalkozásokat is. Sikerül kialakítani egy nagyobb rendezvénytermet, két kiállítótermet” – tette hozzá Szabóné Lázár Ibolya.

Az élménygazdaság is bővül. Ugyanennek a programnak a keretében egy malmot építenek, ahol be tudják majd mutatni a hagyományos őrlést. Az élménygazdaság többi eleméhez hasonlóan ez is játékos épület lesz, egy óriás csúszdával gazdagítják az építményt.