Kezdődik a keszthelyi Verklifesztivál! (tvkeszthely.hu)

Mintegy 60 verklis veszi birtokba a sétálóutcát a hétvégén. A Keszthelyi Turisztikai Egyesület 7. alkalommal szervezi meg a Verklifesztivált, amelyre hazánk mellett Németországból, Ausztriából, Szlovákiából és Hollandiából is érkeznek kintornások. A szeptember 7-én, szombaton 10 órakor kezdődő, két napos programon könnyűzenei koncertekkel is várják az érdeklődőket és közös zenélés is lesz.

 

Ismét verklizenétől lesz hangos Keszthely belvárosa. Hatodik éve hagyomány már, hogy szeptember első hétvégéjén megszólalnak a több száz éve nagy népszerűségnek örvendő kintornák. Az automata és kézi hajtású zenegépek a 18. században kezdtek elterjedni egész Európában, de leginkább a németek és az osztrákok körében voltak igazán kedveltek. Így nem véletlen, hogy a keszthelyi fesztiválon is főként ezeknek a nemzeteknek a képviselői szólaltatják meg a verkliket.

„Nagyon készülünk a fesztiválra, nagyon bízunk a jó időben, habár a jelek nem ezt mutatják, de természetesen rossz időre is felkészülünk. Jönnek a verklisek ugyanabban, körülbelül ugyanabban a létszámban, tehát ilyen 60 körüli létszámban, mint az elmúlt évek során. Azon kívül színpadi programmal is készülünk, és lesznek árusok, úgyhogy reméljük, hogy enni, inni, kicsit körülnézni érdemes eljönni hozzánk a hétvégén.” – monta a Keszthelyi Tourinform Iroda munkatársa, Zámbóné Hajdú Andrea.

A 7. Verklifesztiválon a német és osztrák kintornások mellett szlovákok, szlovének és hollandok is képviseltetik magukat. A szervező Keszthelyi Turisztikai Egyesület szerint nagy öröm, hogy évről évre egyre több magyar verklis zenél Keszthelyen. A program nagy népszerűségnek örvend a vendégek körében is, sokan a fesztiválhoz igazítják a szabadságukat.

„A Hévízen nyaraló vendégek ehhez igazítják a nyaralásukat vagy esetleg a kezelésüket, nagyon sok megkeresés érkezett már e-mailen, telefonon, hogy mi lesz a verklinek az időpontja, de ezt mi, ahogy lezajlik a Verklifesztivál az idén, már megjelentetjük azt, hogy a jövő évben mikor lesz, tehát lehet ehhez igazodni, reméljük, hogy így lesz.” – tájékoztatott a szervező.

A 7. Verklifesztivál szeptember 7-én, szombaton 10 órakor kezdődik. A verklizene mellet számos kísérőprogram is várja a vendégeket. Szombaton este a Happy Dixieland Band zenél, vasárnap pedig Király Martina és Barta Zsolt lép fel. Természetesen nem marad el a kintornások közös zenélése sem – a Keszthelyi TV híradása szerint.