Kevés idén a dolgos kéz a Balatonon a strandok felkészítésére (sonline.hu)

A jó idő szinte berobbant, olyannyira, hogy a vakmerőbbek csobbantak a Balatonban. Ezért a tóparti önkormányzatoknak is be kell gyújtani a rakétákat, hogy időben végezzenek a felkészülési munkákkal.

A legtöbb Balaton-parti település strandja már majdnem teljesen készen áll arra, hogy ellepjék a turisták. Így van ez Zamárdiban is, ahol Csákovics Gyula polgármester tájékoztatása szerint május elsejétől már fürödni is lehet.

– Igazán már csak a lejárókat kell berakni a vízbe – mondta a városvezető. – A terveink szerint ezt hamarosan megtesszük és készen állunk a strandszezonra. Az előkészületek rendben zajlottak, elegendő munkással. Persze hozzátette: több dolgos kéz mindig jól jön, hiszen úgy egyszerűbb és gyorsabb a munka.

Balatonbogláron is felkészültek a nyárra, tudta meg a sonline.hu a város polgármesterétől. Még a város napjára, június 2-ára új játszóterek is készülnek.

– A strandjaink üzemeltetését nagy részben a város közterületfenntartó szervezete végzi – mondta Mészáros Miklós. – Néhány strandot azonban vállalkozók üzemeltetnek. A város szervezetén belül pedig több olyan alkalmazottunk is van, akiket a közmunkaprogramból vettünk fel. Ezzel segíti Balatonboglár az állástalanok visszajutását a munka világába – tette hozzá a vezető. Ez ugyan plusz kiadás a városnak, de így biztonságos a felkészülés az év gazdaságilag legfontosabb időszakára.

Balatonfenyvesen is ütem szerint haladnak a munkálatokkal, hiszen már húsvétkor megkezdték azokat.

– Vannak munkatársaink, akik elvégzik ezeket a feladatokat – mondta Lombár Gábor, polgármester. – Nem vagyunk elegen, kevesebb a közfoglalkoztatott, de a feladat nem lett kevesebb. Ezért ebben az évben volt olyan strand, amit ki kellett szervezni, ahogyan az illemhelyek üzemeltetését is egy vállalkozó oldja meg.

Változás lesz az idei nyáron, hogy a strandhoz vezető, legközelebbi utcán fizetős lesz a parkolás.

– Nálunk Balatonfenyvesen semmilyen bevétel nem származik a strandból, csak az üzletek bérleti díjából – mondta a polgármester. – Annak ellenére, hogy nincs belépőjegy, sem parkolódíj, rengeteg a teendő, a költségeket pedig ki kell gazdálkodni. Meglátjuk, hogy a változások milyen eredményt hoznak.

Balatonszárszón is közfoglalkoztatottakkal oldották meg a felkészülési munkák egy részét.

– A hírek szerint június végétől lezárul a közmunkaprogram – mondta Dorogi Sándor polgármester. – Ha ez valóban így lesz, az probléma, mert pont két hónap marad a nyárból. Ezt az időszakot a saját kft. 12 fős csapatával kell majd megoldani. Ez pedig nem lesz egyszerű, mert óriási a zöld terület, amit gondozni kell.
A virágosításon már túl vannak, sőt a község nevezett a Virágos Magyarország versenyre is. Dorogi Sándor elmondta: ehhez bizonyos feltételeket teljesíteni kell, ám közfoglalkoztatott híján ez is problémás lehet.