Kettős jubileumot ünnepel Balatonalmádi (veol.hu)

Harmincéves városi és 150 éves települési évfordulóját ünnepli a hétvégén a város. A neves jubileum kapcsán számos kulturális és szórakoztató programon vehetnek részt a település lakói és az ide látogatók.

Az északi part gyöngyszeme – mondják a városról az ide látogatók. A település 1848-ig önálló hegyközségi szervezetben létezett, szőlőbirtokok voltak a területen. Földesura a veszprémi káptalan volt, akinek tizedet fizettek a szőlőművelők. 1849-től önállóságát elveszítette, Szentkirályszabadjához csatolta az akkori osztrák közigazgatás. Önkormányzati képviseleti jogát az 1869. július 15-én kiadott Megyegyűlési határozatban kapta vissza. Ettől a dátumtól számít önálló településnek Balatonalmádi. A másik fontos időpont 1989. március 1.: Balatonalmádit ekkor városi jogú nagyközségből várossá nyilvánították. A város tehát kettős évfordulót ünnepel: 150 éve település, 30 éve város.

– Ha az ember Veszprém felől érkezik, van egy pillanat, amikor hirtelen elénk tárul Balatonalmádi és a kék különböző árnyalataiban pompázó Balaton. Ez egy felejthetetlen kép, egy különleges város ajándéka a hozzá látogatóknak – mondja Keszey János, az ünneplő város polgármestere. – Úgy gondolom, nyugodtan kimondhatjuk, Balatonalmádi értékeit gondos gazdaként megőrző, mégis modern város lett, büszkék lehetünk elődeinkre és talán saját magunkra is. Amit pedig elértünk, azt büszkén meg is mutatjuk a május első hétvégéjén hozzánk látogató vendégeknek. Beléptünk a harmincasok klubjába, ünnepeljünk együtt!

A programok pénteken és szombaton a Wesselényi strand előtti rendezvénytéren lesznek. Pénteken 17 órától Jumping Matt & His Combo feat. Customs Big Band – Pribojszki Mátyás zenekara és a Pénzügyőr Big Band közös produkcióját hallhatják az érdeklődők. 19 órától a Lóci Játszik zenekar koncertje lesz. 21 órakor Utcabál kezdődik a Viktória Zenekarral. Szombaton 14 óra 30-tól Badár Sándor lép fel. 16 órakor a Balatonalmádi Néptáncműhely csoportjainak előadása kezdődik, a zenét Bódis Erika és tanítványai szolgáltatják. 18 órától a Muzsikás együttes Röpülj, madár címmel ad koncertet. 20 órakor a Boban Markovics Orkestar lesz látható a strand előtti rendezvénytéren, 22 órakor latin diszkó kezdődik DJ Dömével.

Az ünnepségsorozat gasztronómiai kínálatáról Almádi vendéglátói gondoskodnak. A Megfőzzük Almádit Egyesület vezetésével izgalmas ételeket kóstolhatnak az Almádi30 vendégei.