Kétnapos turisztikai konferencia Sümegen (mti)

A várak és kastélyok felújítása és működtetése áll a csütörtökön Sümegen kezdődő, kétnapos, nemzetközi turisztikai konferenciának, amelynek díszvendége Ausztria.


Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a konferencia első napján úgy fogalmazott, hogy a várak és kastélyok hídszerepet töltenek be múlt és jövő között, a múlt üzenetét közvetítve a jövő számára. Hozzátette: ezen épített emlékek tesznek bennünket magyarrá és egyben európaivá, hiszen valamikor európai együttműködésben, más nemzetek közreműködésével épültek. Újfajta szemléletre van szükség a műemlékvédelem területén, amellyel a várak és kastélyok által hordozott „tartalom” is megőrizhető és bemutatható a látogatóknak – hangsúlyozta. Fontosnak nevezte a külföldi jó példák átvételét, egyebek mellett az épületek megtöltését attrakciókkal.

Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa arról beszélt, hogy az elmúlt években 57, 5 milliárd forintot fordítottak 39 műemlék felújítására országosan, uniós forrásból.  Minden építészeti korstílus fellelhető Magyarországon, melyek sajátos, egyedi elemekkel egészülnek ki – fogalmazott. Hozzátette: a 2012 és 2015 között megújított várak modern szolgáltatásokat nyújtanak, és mára nyereségesen működnek.

Némethné Gál Andrea, a konferenciát szervező Edutus Egyetem rektora elmondta, hogy a konferencia jó alkalmat teremt a gyakorlati és elméleti szakemberek találkozására és eszmecseréjére, körüljárva a várak és kastélyok fenntarthatóságának témakörét. Ez a rendezvény az első állomása a programsorozatnak, hiszen a jövőben minden évben szeretnék megrendezni a konferenciát – tette hozzá.

Fenyvesi Zoltán, a választókörzet fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy 2017-ben 12 millió vendéget fogadtak a magyar szálláshelyek, a turizmus a GDP 10 százalékát adja, melyet a következő években 16 százalékra kell emelni a kormány szándékai szerint. 2010 és 2017 között országosan 46 százalékkal nőtt a turisták száma, a Balaton-felvidék a második legkeresettebb célpont Budapest után – tette hozzá. A következő időszak legfontosabb célja az, hogy a Balaton egész évben látogatott legyen, ehhez további fejlesztek szükségesek – jegyezte meg.

Végh László, Sümeg polgármestere (FIDESZ-KDNP) felidézte, hogy a település várát, melynek meghatározó szerepe volt a történelem során, IV. Béla építtette, a püspöki palotát pedig Padányi Biró Márton, veszprémi püspöknek köszönheti a település. Mindkét létesítmény megújul a közeljövőben az országos kastély- és várfelújítási programnak köszönhetően – fűzte hozzá.

A pénteken délután záruló konferencián szó lesz egyebek mellett a várak és kastélyok hasznosításának lehetőségeiről és a fejlesztés 21. században jelentkező kihívásairól.