Két helyen is kotorják a Balaton medrét (sonline.hu)

Hatalmas uszályok és egy kotrógép dolgozik Balatonmáriafürdőn a hajóállomás mellett. A vízi járművek hasznos célt szolgálnak, a kikötőt szabadítják meg a lerakódott üledéktől.

– Igazi gyógykotrás ez a számunkra; néhány évente szükséges a kikötő bejáratának a karbantartása – mondta Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere. – Visszatérő nálunk az a probléma, hogy a meder időről időre megtelik iszappal és nem tudnak biztonságosan közlekedni a vitorlások, ezért szükséges időnként a kotrás.

Jelenleg két helyen kotornak a Balatonnál, Balatonmáriafürdőn a nyugati övcsatornában, valamint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság alsóörsi kikötőjének bejárati csatornájánál – közölte lapunkkal a Balatoni Hajózási Zrt.

A kikötők fenntartó kotrása azért fontos, mert az áramlások által behordott és lerakódott hordalékot, iszapot, homokot mindenképpen el kell távolítani. A kotrásban általában két munkagép, két uszály, időszakosan pedig további egy vontatóhajó és két uszály vesz részt – tudtuk meg a Balatoni Hajózási Zrt.-től. A zátonyokat, mederfelrakódásokat markolóval emelik ki és szállító uszályba teszik. Ez a mederanyag – a zagy – a balatongyöröki zagytérre kerül. A Balatoni Hajózási Zrt. azt is közölte: az idén nem tervez további kotrásokat.

Korábban vízügyi szakemberek már felhívták arra a figyelmet, hogy mennyire fontos a Balaton medrének kotrása. Sekély vízű a tó, éves feltöltődése napjainkban 2-3 miliméter – írja a sonline.hu.