Két- és háromnyaras pontyok, illetve süllők kerültek a héten a Balatonba (balatonihal.hu)

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai november utolsó hetében két- és háromnyaras pontyokat telepítettek a Balatonba.

November 25-én két helyszínen  – Fonyódon, a Kutyás strandon és Révfülöpön – összesen 23 300 kg ponty került a Balatonba.

Fonyódon két helyen, illetve Balatonakaliban az előző napihoz képest 1 100 kg-mal több hal csúszhatott vízbe november 26-án.

November 27-én folytatódott az akció. Fonyódligeten az Erzsébet tábor előtti partszakaszon 6500 kg, Balatonlellén, a mólón pedig 4660 kg két- és háromnyaras pontyot telepítettek a halgazdálkodás szakemberei a Balatonba.

Egy nappal később három fuvarral oldották meg a 16 280 kg-nyi hal szállítását és vízbe juttatását. Az előrejelzésben még Fonyódligetet is tervezték helyszínként, de ott a korábbi esőzések miatt nagyon felázott a füves talaj, emiatt mindhárom fuvart a balatonlellei kikötőbe vitték.

A hét és egyben a hónap utolsó munkanapján még 12 710 kg ponty juthatott a magyar tengerbe. A helyszín Balatonlelle és Balatonföldvár volt.

Ezzel együtt idén már 352 097 kg-ot telepítettek, azaz a cég túlteljesítette a 300 000 kg-os éves kötelezettségét.

A pontytelepítések között egy süllőszállítmány is érkezett a balatonszemesi kikötőbe, amely 387 kg egynyaras korosztályt jelentett.

A helyi horgászok minden településen jelen voltak, és segítették is a telepítés folyamatát. A süllőket szákolva, vizes kosarak segítségével engedték a Balatonba.